Τετάρτη, 2 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τελ Αβίβ: Τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης – Μητέρα έγινε ασπίδα για το μωρό της, ο άνδρας της πολεμάει στη Γάζα

(AP Photo/Itai Ron)
(AP Photo/Itai Ron)

Τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης (01.10.2024) έγιναν γνωστά. Όλοι τους είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 24 έως και 42 ετών. 

Ένας Έλληνας είναι ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων, ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Ιωνά Καρούση, σπουδαστή, περίπου 26 ετών, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την ελληνική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, oι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα ονόματα πέντε θυμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και μία 33χρονη μητέρα που προστάτευσε με το σώμα της το μωρό της μόλις 9 μηνών. Τα θύματα είναι: Ilya Nozadze 42 ετών, Revital Bronstein 24 ετών, Inbar Segev Vigdar 33 ετών, Nadia Sokolenko 40 ετών και Shahar Goldman 30 ετών.

Επτά άνθρωποι δολοφονήθηκαν συνολικά και δεκάδες τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, στην επίθεση σε σταθμό του τραμ στη Γιάφα.

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Ichilov με τουλάχιστον δύο σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι. 

Inbar Segev, 33 ετών

Το πρώτο θύμα που κατονομάστηκε το πρωί της Τετάρτης (02.10.2024) ήταν η 33χρονη Inbar Segev, η οποία είχε μαζί της το 9 μηνών μωρό της. Η κοπέλα σκοτώθηκε από τους δύο τρομοκράτες, ωστόσο το μωρό της γλίτωσε από τα πυρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η Segev προστάτευσε το μωρό της με το σώμα της κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Μια γυναίκα επιβάτης του τραμ δήλωσε ότι «[η Segev] πήγε να κατέβει και πυροβολήθηκε. Ακούσαμε το μωρό να ουρλιάζει. Ένας από τους αστυνομικούς μετέφερε εμένα και το μωρό σε ένα βαν στο Wolfson [νοσοκομείο]».

Η Segev ζούσε στο Τελ Αβίβ και είχε ένα στούντιο γυμναστικής και πιλάτες στο κέντρο της πόλης. Ο σύζυγός της, Yaari Vigdar, είναι στρατιώτης και πολεμάει στη Γάζα.

Revital Bronstein, 24 ετών

Η Roital Bronstein, 24 ετών, έκανε  μεταπτυχιακό στους υπολογιστές. Ήταν μοναχοπαίδι.

Shahar Goldman, 30 ετών

Η Shahar Goldman άφησε πίσω της τον σύζυγό της Tai, με τον οποίο παντρεύτηκε μόλις πριν ένα χρόνο, τις αδελφές της Esther, Dikla και Merav και τους γονείς της Avraham και Ruth Goldman.

Ilya Nozadze, 42 ετών
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι είναι από τη Γεωργία. 

Nadia Sokolenko, 40 ετών

Η Nadia Sokolenko ήταν μετανάστρια από τη Μολδαβία και μητέρα ενός παιδιού.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα έγιναν, περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι δύο «μοναχικοί λύκοι» έβαλαν σε εφαρμογή το δολοφονικό τους σχέδιο.

Οπλισμένοι, ο ένας με αυτόματο όπλο και ο άλλος με μαχαίρι, βγήκαν από ένα τζαμί, στη συνοικία της Γιάφας, με κατεύθυνση προς τον κοντινό σταθμό του τραμ, στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

Επιβιβάστηκαν στον συρμό του τραμ, πυροβολώντας και μαχαιρώνοντας ανυποψίαστους και αθώους επιβάτες. Στη συνέχεια αποβιβάστηκαν και κρατώντας ψηλά το όπλο και το μαχαίρι και ξεκίνησαν δεύτερο κύκλο σφαγής σε όσους περίμεναν στη στάση Σντερότ – Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει τους δύο τρομοκράτες, ένας από τους οποίους είχε στα χέρια του αυτόματο όπλο και ο άλλος μαχαίρι, ντυμένοι στα μαύρα, να περιφέρονται κατά μήκος του σταθμού πριν αρχίσουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν ανεξέλεγκτα.

 

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, σοκάρουν. Στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ κείτονται νεκροί άνθρωποι. Ένας από τους τραυματίες κατέληξε λίγη ώρα μετά, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία του Τελ Αβίβ, οι δράστες εξουδετερώθηκαν από τα πυρά ενός πολίτη και ενός φύλακα που ήταν στο σημείο. Λουλούδια και κεριά στο σημείο της επίθεσης

Με αναμένα κεριά, κάτοικοι της Γιάφα τιμούν τη μνήμη των θυμάτων στο τραμ

Ο υαλοπίνακας στη στάση του τραμ όπου δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, στα νότια του Τελ Αβίβ, έχει γίνει θρύψαλα. Δίπλα του, κάποιος έγραψε με έναν μαρκαδόρο: «Απλώς περίμεναν το τραμ».

(AP Photo/Ariel Schalit)

(AP Photo/Ariel Schalit)

Την Τετάρτη (02.10.2024), λίγες ώρες πριν από το ηλιοβασίλεμα και την έναρξη της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, της γιορτής Ρος Ασανά, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και άναψαν κεριά στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου, σε αυτή τη γειτονιά της Γιάφα, που είναι γνωστή γιατί ο πληθυσμός της είναι ανάμικτος: Εβραίοι και Άραβες ζουν πλάι-πλάι εδώ.

«Σήμερα είναι γιορτή στο Ισραήλ, ελπίζω να την περάσουμε ήσυχα. Ειλικρινά, ελπίζω να έχουμε ειρήνη για να μην ανησυχούμε όταν βγαίνουμε στον δρόμο. Όταν πηγαίνουμε να πάρουμε το τρένο», είπε η Σράια Χαρέρ, 21 ετών, που μέχρι πρόσφατα ζούσε εδώ και κοντά και ήρθε να ανάψει ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων.

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης 

Η αστυνομία ανέφερε ότι οι δράστες της χθεσινής επίθεσης ήταν δύο Παλαιστίνιοι ηλικίας 19 και 25 ετών από τη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Οι ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο τραμ και άνοιξαν πυρ στους επιβάτες.

 

Στη συνέχεια συνέχισαν με τα πόδια, βάζοντας στο στόχαστρο πεζούς, προτού να τους σταματήσει μια περίπολος ασφαλείας και ένας ένοπλος πολίτης ο οποίος σκότωσε τον έναν δράστη και τραυμάτισε σοβαρά τον δεύτερο.

Η επίθεση συνέβη περίπου την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες να ηχούν και εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη χώρα.

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πολλά άτομα στις περιοχές της Χεβρώνας και της Ιερουσαλήμ με την υποψία ότι βοήθησαν τους δράστες. Η αστυνομία χαρακτηρίζει την επίθεση «τρομοκρατική», ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από παλαιστινιακές ή άλλες ένοπλες οργανώσεις.

«Είμαι τρομοκρατημένος. Μένω περίπου πέντε λεπτά από εδώ. Αυτή τη στάση τη χρησιμοποιώ καθημερινά. Ήμουν εδώ 20 λεπτά πριν από την τρομοκρατική επίθεση», είπε ο 25χρονος φοιτητής Άλεξ Καϊντρίκοφ. «Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικιαστική».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις