«Άπλωμα» και όχι εκτίναξη της δαπάνης για το χρέος αναμένεται το κρίσιμο έτος του 2032, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Όσον αφορά τους τόκους του δανείου του EFSF που προβλεπόταν να συμπεριληφθούν σωρευτικά στο έλλειμμα το 2032, η Κομισιόν έχει αποστείλει στη Eurostat σύσταση προκειμένου να συμπεριληφθούν (οι τόκοι) αναδρομικά από το 2012 στο έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Δευτέρα (30.9.2024), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η σύσταση, το έλλειμμα θα επιβαρυνθεί κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως αναδρομικά από το 2012, κάτι όμως που δεν επηρεάζει την πορεία μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ίδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ επισήμαιναν πως υπάρχει ρήτρα μέσα στον κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία δεν επηρεάζονται οι στόχοι της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.
Επίσης, μέσα στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, δεν έχει ληφθεί υπόψιν η αποπληρωμή 7,7 δισ. ευρώ της GLF τον περασμένο Δεκέμβριο.
Έτσι, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οποιαδήποτε επίπτωση ακόμα και στο ονομαστικό χρέος, δεν πρέπει να έχει παρά μικρή επίπτωση, καθώς από τα 12 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθούν, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή θα μείνουν τα 5,3 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως το πως «μετράνε» οι τόκοι των δανείων του EFSF, δεν επηρεάζουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και, συνεπώς, έχει φύγει ο κίνδυνος του 2032, σύμφωνα με τον οποίο κατά εκείνο το έτος, θα σημειώνονταν απότομη αύξηση του χρέους. Αντ’ αυτού, θα υπάρξει «άπλωμα» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης- της δαπάνης για την αποπληρωμή του.