Πέμπτη, 3 Οκτ.
27oC Αθήνα

ΗΠΑ: Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία για τις σημαντικότερες εκλογές

ΗΠΑ: Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία για τις σημαντικότερες εκλογές
REUTERS/Brian Snyder

«Φωτιά» έχουν πάρει τα επιτελεία της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις  προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Η εκλογική αναμέτρηση αυτή έχει συναντήσει περισσότερες ανατροπές ακόμη και από ταινία blockbuster του Χόλιγουντ: η αντιπρόεδρος Χάρις πήρε τη θέση του προέδρου Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από δύο απόπειρες κατά της ζωής του καθώς προσβλέπει σε εντυπωσιακή επιστροφή στον Λευκό Οίκο.
Τώρα οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το φινάλε με τον 78χρονο Τραμπ και την 59χρονη Χάρις να εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις στήθος με στήθος και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να προειδοποιεί για επανάληψη του χάους που ακολούθησε το 2020 αν δεν κερδίσει αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα να δει ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου σε μία περίοδο κατά την οποία η Μέση Ανατολή κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να ολισθήσει σε ένα γενικευμένο πόλεμο, ενώ ο αγώνας επιβίωσης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή εξαρτάται από την αμερικανική στήριξη, την οποία στο παρελθόν ο Τραμπ επέκρινε.

«Αυτές οι εκλογές είναι υπερβολικά σημαντικές. (Ο Τραμπ και η Χάρις) το έχουν καταστήσει σαφές με προφητικό τρόπο», εξηγεί στο AFP ο Πίτερ Λοτζ, ο διευθυντής του Τμήματος Μέσων Ενημέρωσης και Δημοσίων Υποθέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Έντονη αντίθεση

Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες η Χάρις και ο Τραμπ θα πραγματοποιούν αδυσώπητη προεκλογική εκστρατεία, μαζί με τους υποψήφιους αντιπροέδρους τους, τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς.

Με το αμερικανικό Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θα καταλήξουν να αγωνίζονται για μερικές χιλιάδες ψήφους σε επτά πολιτείες καθοριστικής σημασίας που αναμένεται ότι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουινσκόνσιν.

Οι δύο υποψήφιοι θα προφέρουν στους ψηφοφόρους δύο πολύ διαφορετικές οπτικές.

Με σλόγκαν της «Δεν Γυρίζουμε Πίσω», η Χάρις υπόσχεται να γυρίσει σελίδα σε μία εποχή διχαστικής πολιτικής.

Με σύνθημά του «Να Κάνουμε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», ο Τραμπ, από την πλευρά του, διεκδικεί την προεδρία παρουσιάζοντας μία δυστοπική κατάσταση στη χώρα, την οποία μόνο εκείνος μπορεί να αλλάξει.

Στο πρόσωπο της Χάρις οι Δημοκρατικοί έχουν έναν υποψήφιο που έχει γκρεμίσει τα ταμπού αφού έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας που είναι μαύρη αλλά και νοτιοασιατικής καταγωγής και η οποία υπόσχεται να αγωνιστεί για το δικαίωμα στην άμβλωση και για μία «οικονομία ευκαιριών», όπως τη χαρακτηρίζει.

Αλλά η ραγδαία άνοδός της δεν έχει επιτρέψει να μάθουν τον χαρακτήρα της και τις πολιτικές της θέσεις πολλοί ψηφοφόροι.
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που έχει καταδικαστεί για κακουργηματική πράξη και κάποιος του οποίου η ακροδεξιά βάση απολαμβάνει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του, όπως «Συντρόφισσα Καμάλα», και τις δεσμεύσεις του να ενισχύσει την οικονομία και να φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πάνω απ΄όλα, ο ίδιος ευελπιστεί ότι το «καυτό» ζήτημα της μετανάστευσης θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές γι’ αυτό και έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη ρητορική του κατηγορώντας τους μετανάστες ότι «δηλητηριάζουν» το αμερικανικό αίμα.

«Η αντιπρόεδρος Χάρις και ο κυβερνήτης Γουόλς λένε ότι η αμερικανική ιστορία είναι πολύπλοκη, αλλά μπορούμε να τη διορθώσουμε», σημειώνει ο Λοτζ.

Από την άλλη, «το αφήγημα του Τραμπ είναι πολύ πειστικό…δώστε σε αυτό τον ισχυρό άνδρα μία ευκαιρία, αφήστε τον να καθαρίσει το τοπίο και θα επιστρέψουμε αργότερα στη Δημοκρατία. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Δημοκρατία», σχολιάζει ο Λοτζ.

Αλλαγή σκυτάλης

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν επίσης να δεχτούν μία μεγάλη ανατροπή την προεκλογική περίοδο. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν, παρακολουθούσαν την καθόλου δημοφιλή νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Τραμπ και στον 81χρονο Μπάιντεν που διεκδικούσαν τον τίτλο του γηραιότερου προέδρου της χώρας.

Τα πάντα άλλαξαν μέσα σε 90 λεπτά καθώς ο Μπάιντεν καταποντίστηκε στην τηλεμαχία με τον Τραμπ επιβεβαιώνοντας έτσι τους πολυετείς φόβους των Δημοκρατικών για την ηλικία του.

Ένα μήνα μετά, ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεκλογική κούρσα λέγοντας ότι είχε έρθει η ώρα να «δώσει τη σκυτάλη» στην Χάρις. Με χαρακτηριστική ταχύτητα εκείνη εξαφάνισε το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, οργάνωσε ογκώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις και συγκέντρωσε τεράστια ποσά.

Ο Τραμπ βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με αντίπαλό του μια πολύ νεότερη και μάλιστα γυναίκα υποψήφια πρόεδρο.
Η αλλαγή ήταν πολύ απότομη για εκείνον, ειδικά όταν συνέβη μόλις οκτώ ημέρες αφότου δέχτηκε επίθεση από ένοπλο σε συγκέντρωσή του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια και τραυματίστηκε στο αυτί.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει γνωστό αρκετές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα αν υπάρξουν ενστάσεις για επανακαταμέτρηση ψήφων και αμφισβητήσεις αποτελεσμάτων στο δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι το μετεκλογικό θρίλερ μπορεί να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις