Πέμπτη, 3 Οκτ.
25oC Αθήνα

Τουρκία: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Kizilelma

Τουρκία: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Kizilelma
Baykar Technologies/Handout via REUTERS

Η Τουρκία συνεχίζει τις σοβαρές επενδύσεις για την κατασκευή νέων τεχνολογιών και εξοπλισμών στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, μεταξύ άλλων, με σύγχρονα οπλικά συστήματα, πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο επικεφαλής της εταιρείας Baykar και γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η μαζική παραγωγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Kizilelma, τα οποία θα έχουν την ικανότητα να εκτελούν αποστολές όπως τα συμβατικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο ίδιος μίλησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αποκάλυψε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου πρωτότυπου UAV από την γραμμή παραγωγής και πλέον ο στόχος της εταιρείας είναι να πετούν στον αέρα περισσότερα από 10 λειτουργικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Kizilelma το 2026.

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως όλα τα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Τουρκία με εξαίρεση τον κινητήρα, ο οποίος προέρχεται από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ διευκρίνισε ότι επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός τουρκικού κινητήρα ώστε να μην υπάρχει η εξάρτηση από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν την ανάγκη από εξειδικευμένους χειριστές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται διαρκώς για να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί η τουρκική εταιρεία τα επόμενα χρόνια με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Kizilelma που κατασκευάστηκε από την γραμμή παραγωγής πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Το  νέο UAV μπορεί να πετά με συνολικό φορτίο πυρομαχικών μέχρι 1.500 κιλά, εξοπλισμένο με όπλα τουρκικής κατασκευής και προηγμένο ραντάρ, το οποίο επίσης αναπτύχθηκε στην Τουρκία. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες και να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα (0,64 Mach).

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις