Πέμπτη, 3 Οκτ.
25oC Αθήνα

Στερλίνα: Διολισθαίνει 1% μετά από δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για τις μειώσεις επιτοκίων

Στερλίνα: Διολισθαίνει 1% μετά από δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για τις μειώσεις επιτοκίων
Φωτογραφία: iStock

Η βρετανική λίρα στερλίνα σημειώνει πτώση άνω του 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου σήμερα (3.10.2024), αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Άντριου Μπέιλι, υπέδειξε ότι θετικότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε μια πιο επιθετική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων.

Η στερλίνα, υποχωρώντας κατά 1,15%, αγγίζει το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδό της από τις 12 Σεπτεμβρίου, μετά από την συνέντευξη του Μπέιλι στην εφημερίδα Guardian στην οποία δήλωσε ότι η BοE θα μπορούσε να γίνει «λίγο πιο ακτιβιστική» στην προσέγγισή της στις μειώσεις των επιτοκίων, εάν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλές. Τόνισε επίσης ότι τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι οι πιέσεις του κόστους ζωής δεν είναι τόσο επίμονες όσο θεωρούνταν προηγουμένως.

Το βρετανικό νόμισμα είχε ενισχυθεί μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της BoE στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Βρετανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδωσαν έναν πιο επιθετικό τόνο σε σχέση με εκείνους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η στερλίνα βρήκε επίσης στήριξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και στο ενδεχόμενο φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων.

Ο επερχόμενος προϋπολογισμός, που αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, έχει ήδη προκαλέσει σε ορισμένους την αμφισβήτηση του κατά πόσον η αισιοδοξία γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρηθεί, με τους πολιτικούς ηγέτες να έχουν επανειλημμένα υποδείξει ότι θα απαιτηθούν αυξήσεις φόρων και πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Εν τω μεταξύ, η λίρα υποχώρησε κατά 1,1% και έναντι του ευρώ σήμερα, διαπραγματευόμενη στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέτος, αφού οι μετρήσεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Γερμανία διαμορφώθηκαν κάτω από το 2% αυτή την εβδομάδα.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις