Πέμπτη, 3 Οκτ.
24oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν

Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν
Πηγή: Reuters

Αύξηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν (για το πρόσφατο πυραυλικό του μπαράζ) να περιλαμβάνουν πλήγματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (West Texas Intermediate) εκτινάχθηκε έως και 5,5% πλησιάζοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε: «το συζητάμε αυτό».

Ο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι δεν περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ να λάβουν χώρα σήμερα (3.10.2024). Το παγκόσμιο αργό πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς, ανήλθε γύρω στα 77 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου έχει μείνει καθηλωμένη από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα έτος αναταραχής κατά το οποίο το Ισραήλ αντιμετώπισε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Γάζα, το Λίβανο, την Υεμένη και αλλού.

Στην περιοχή αυτή παράγεται περίπου το 1/3 του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου και οι traders ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.

«Το γεγονός ότι οι ενεργειακές υποδομές θεωρούνται πλέον πιθανός στόχος δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά, αλλά το γεγονός ότι ακούσαμε σχόλια από τον Μπάιντεν σχετικά με αυτό φέρνει την πιθανότητα πιο κοντά στην πραγματικότητα», δήλωσε η Ρεμπέκα Μπάμπιν (Rebecca Babin), κορυφαία trader στο χώρο της ενέργειας στην CIBC Private Wealth. «Υπήρχε κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το αν το Ισραήλ θα στόχευε πράγματι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κυρίως λόγω της επιρροής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σταθερές ενόψει των επερχόμενων εκλογών».

Ένα μεγάλο «χτύπημα» από το Ισραήλ στην εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup την Τετάρτη (2.10.2024). Εάν το Ισραήλ χτυπήσει δευτερεύουσες υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια παραγωγής, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις των τιμών προκάλεσαν την εκτίναξη της τεκμαρτής μεταβλητότητας του Brent στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αγοράς του Brent σημείωσε ρεκόρ την Τετάρτη, με αιχμή τα συμβόλαια στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πέρα από την κρίση, υπάρχουν ενδείξεις για άφθονες προμήθειες. Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποκαταστήσει μέρος της κλειστής δυναμικότητάς του, με τις αυξήσεις να ξεκινούν τον Δεκέμβριο μετά από δίμηνη καθυστέρηση. 

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3,89 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περίπου πέντε μήνες.

«Οι αγορές έχουν “σφίξει τεχνητά”, επειδή ο ΟΠΕΚ+ κρατάει περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από την αγορά και έχει σχέδιο να την επαναφέρει, ακόμη και αν μπορεί να συνεχίσει να την “σπρώχνει” προς τα πίσω», δήλωσε σήμερα ο Έρικ Λι (Eric Lee) της Citigroup στο Bloomberg.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις