Παρασκευή, 4 Οκτ.
28oC Αθήνα

Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ο άνθρωπος των μεγάλων deal αναλαμβάνει εκτελεστικός διευθυντής στην ΑΕΚ

Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ο άνθρωπος των μεγάλων deal αναλαμβάνει εκτελεστικός διευθυντής στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε έτοιμη τη λύση για την αντικατάσταση του Παναγιώτη Κονέ στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή, με τον Χαβιέρ Ριμπάλτα να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Μάριου Ηλιόπουλου.

Στα 44 του χρόνια, ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έχει προλάβει να αποκομίσει εμπειρίες από μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και να πρωταγωνιστήσει σε σπουδαία deals ποδοσφαιριστών.

Ο Ριμπάλτα υπήρξε σκάουτερ σε Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στη συνέχεια ήταν αθλητικός διευθυντής στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τη Μαρσέιγ. Από τη γαλλική ομάδα αποχώρησε στις 11 Οκτωβρίου του 2023 και ένα χρόνο αργότερα ετοιμάζεται να αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής στην ΑΕΚ.

Η Γιουβέντους και ο ελεύθερος Πογκμπά

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έφτιαξε το όνομά του στη Γιουβέντους, όπου έμεινε για μία πενταετία στο τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας και δημιούργησε στενές σχέσεις με τον γενικό διευθυντή Μπέπε Μαρότα και τον αθλητικό διευθυντή Φάμπιο Παρατίτσι.

Έπαιξε έτσι κομβικό ρόλο σε πλήθος μετεγγραφών της “γηραιάς κυρίας”, όπως αυτές των Ντιμπάλα, Μοράτα, Σάντρο, Κομάν και Ντάνι Αλβες, ενώ ξεχώρισε και στην απόκτηση του Πολ Πογκμπά.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη συνέχεια πουλήθηκε πίσω στην αγγλική ομάδα για πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο στην «πλούσια» Ζενίτ

Από τη Γιουβέντους, ο Χαβιέρ Ριμπάλτα αποχώρησε για να αναλάβει αντίστοιχο ρόλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο 44χρονος Ισπανός παράγοντας ήταν πρόταση του ίδιου του Πορτογάλου τεχνικού και “ενεπλάκη” στις μετεγγραφές των Μάτιτς, Αλέξις Σάντσες και Λουκάκου, αλλά δεν έμεινε για καιρό στην Αγγλία.

Η πλούσια Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης του προσέφερε τη θέση του αθλητικού διευθυντή και τον πήρε στη Ρωσία. Εκεί διαχειρίστηκε ένα τεράστιο μπάτζετ και προχώρησε σε μεγάλες μετεγγραφές, όπως του Μπάριος από την Μπόκα Τζούνιορς, του Αζμούν από τη Ρούμπιν Καζάν, του Μάλκομ από την Μπαρτσελόνα και του Ντόουγκλας Σάντος από το Αμβούργο.

Ήταν αυτός όμως που “έτρεξε” και το σπουδαίο deal με την Παρί Σεν Ζερμέν για την πώληση του Παρέδες έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «περιπέτεια» στη Μαρσέιγ και η ΑΕΚ

Μετά τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ο Χαβιέρ Ριμπάλτα βρέθηκε στη Μαρσέιγ στο πλευρό του προέδρου της γαλλικής ομάδας, Πάμπλο Λονγκόρια, με τον οποίο γνωριζόταν από την κοινή παρουσία τους στη Γιουβέντους.

Αποτέλεσε το… δεξί του χέρι και ασχολήθηκε για μία ακόμη φορά με σημαντικές μετεγγραφές. Εμπεμπά, Μπεϊγί, Βερετού, Κλος, Νούνο Ταβάρες και Ομπαμεγιάνγκ αποκτήθηκαν υπό τις οδηγίες του, αλλά υπήρξαν και αρκετές… αστοχίες με παίκτες όπως οι Μαλινόφσκι, Βιτίνια, Κορέα και Ουναΐ, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στον Παναθηναϊκό.

Κάπως έτσι, τόσο ο ίδιος όσο και ο Λονγκόρια βρέθηκαν στο “στόχαστρο” των οπαδών της Μαρσέιγ, με αποτέλεσμα μία περίοδο έντασης, που ολοκληρώθηκε με το τέλος της συνεργασίας του με του Μασσαλούς, τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε αναζητούσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και η ΑΕΚ φαίνεται ότι του προσέφερε το πρότζεκτ που χρειαζόταν για να επιστρέψει στη δράση. Ο Ριμπάλτα είχε ήδη επαφές και με τον Ματίας Αλμέιδα και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη “δουλειά” στην Ελλάδα.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις