Παρασκευή, 4 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιθανότητες για περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου – Τα κόστη παραμένουν στα ύψη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιθανότητες για περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου – Τα κόστη παραμένουν στα ύψη
Φωτογραφία: Reuters

Η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία έχει πληγεί από τα πρόσφατα σοκ των ενεργειακών τιμών, είναι πιθανό να περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου για χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους και χαμηλών κερδών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στενότερη αγορά φυσικού αερίου το 2025 αναμένεται να αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τομείς ευαίσθητοι στις τιμές, όπως η παραγωγή αμμωνίας και η διύλιση, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση, δήλωσε ο Erisa Pasko, αναλυτής της Energy Aspects στο Λονδίνο. Οι περιορισμοί στην Ευρώπη θα εξαλείψουν μια μέτρια άνοδο της ζήτησης που παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος.

Το φυσικό αέριο, ζωτικής σημασίας πρώτη ύλη και καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς των πάντων, από χημικά και πλαστικά μέχρι γυαλί και χάλυβα. Οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπίεσε τις προμήθειες, αναγκάζοντας ορισμένα εργοστάσια να σταματήσουν ή να λειτουργήσουν με ζημίες.

Μια υποτονική οικονομία σημαίνει ότι η ζήτηση μπορεί να μην ανακάμψει ξανά μέχρι το 2027, σύμφωνα με την Άννα Γκάλτσοβα, διευθύντρια της S&P Global Commodity Insights.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις