Δευτέρα, 7 Οκτ.
27oC Αθήνα

Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Η ΕΚΤ θα μειώσει πιθανότατα τα επιτόκια αυτό το μήνα

Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Η ΕΚΤ θα μειώσει πιθανότατα τα επιτόκια αυτό το μήνα
Φωτογραφία: Reuters

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει «κατά πάσα πιθανότητα» τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% τον Σεπτέμβριο και το βασικό μέτρο της αύξησης των τιμών θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2025, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Προσέθεσε επίσης ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό το 2025 είναι κάτω από το 1,8% – ακόμη χαμηλότερα από την πρόβλεψη της ΕΚΤ.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ισορροπία των κινδύνων μετατοπίζεται», είπε. «Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κύριος κίνδυνος ήταν να υπερβούμε τον στόχο μας του 2%. Τώρα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στον αντίθετο κίνδυνο, να υποσκελίσουμε τον στόχο μας λόγω μιας αδύναμης ανάπτυξης και μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας ήταν σιωπηλός όσον αφορά την πολιτική της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες, μια περίοδο κατά την οποία οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στην απόφαση της 17ης Οκτωβρίου έχουν γίνει από σχεδόν μηδενικές σε σχεδόν βέβαιες.

Αμέσως μετά την τελευταία μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Villeroy δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν με μια σταδιακή προσέγγιση, αλλά να είναι εξίσου προσεκτικοί ώστε να μην υποσκελίσουν όσο και να υπερβούν τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις