Δευτέρα, 7 Οκτ.
27oC Αθήνα

Βίκτορ Μπουτ: Ελληνοαμερικανός δικηγόρος πίσω από τον πιο διαβόητο έμπορο όπλων του κόσμου

Βίκτορ Μπουτ: Ελληνοαμερικανός δικηγόρος πίσω από τον πιο διαβόητο έμπορο όπλων του κόσμου
REUTERS

Επιστροφή στο διεθνές εμπόριο όπλων κάνει ο Βίκτορ Μπουτ, ο ρώσος επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου» που είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ και ανταλλάχθηκε πριν από δύο χρόνια με την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, ανέφερε χθες, Κυριακή (06.10.24) η εφημερίδα Wall Street Journal. Εκπρόσωπός του στις ΗΠΑ, ο ελληνοαμερικανός δικηγόρος Στηβ Ζήσου.

Επικαλούμενη πηγή στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, καθώς και άλλες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η WSJ έγραψε ότι ο Βίκτορ Μπουτ με τον ελληνοαμερικανό δικηγόρο, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Όταν απεσταλμένοι των Χούθι πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο: τον μυστακοφόρο Μπουτ», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.

Τα όπλα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, σύμφωνα με τη WSJ. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι.

Η WSJ αναφέρει ότι ο Στηβ Ζήσου, ο ελληνοαμερικανός δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσώπησε τον Μπουτ στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να πει αν ο πελάτης του συναντήθηκε με τους Χούθι.

Αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά την ανταλλαγή φυλακισμένων το Δεκέμβριο 2022, ο 57χρονος Μπουτ εντάχθηκε στο πιστό στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά έχει κρατήσει έκτοτε σχετικά χαμηλό προφίλ.

 

Ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του, το 2008 στην Ταϊλάνδη, με πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με λαθρεμπόριο όπλων. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο στο Μανχάταν.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων, καθώς πωλούσε όπλα σε κράτη παρίες, ανταρτικές οργανώσεις και αιματοβαμμένους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Η ζωή του ενέπνευσε το 2005 μία χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Κυρίαρχος του Πολέμου» (Lord of War) και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Γιούρι Ορλόφ, ενός εμπόρου όπλων ο χαρακτήρας του οποίου είχε βασιστεί σε γενικές γραμμές στον Μπουτ.

«Fake news το δημοσίευμα της Wall Street Journal»

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε σήμερα Δευτέρα (07.10.2024) τα όσα ισχυρίζεται η Wall Street Journal, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα τείνει να εντάξει το δημοσίευμα «στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων».

Μάλιστα, η εφημερίδα RBC ανέφερε ότι και ο ίδιος ο Βίκτορ Μπουτ χαρακτήρισε ως fake news το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας και πρόσθεσε ότι το κομμάτι φαίνεται ότι δημοσιεύθηκε ώστε να συμπέσει χρονικά με τα σημερινά γενέθλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έπειτα έπλεξε το εγκώμιο των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι γι’ αυτά που χαρακτήρισε στρατιωτικά επιτεύγματά τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις