Τρίτη, 8 Οκτ.
26oC Αθήνα

Χεζμπολάχ: Ψάχνουμε ηγέτη – Το πρώτο μήνυμα μετά την δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Χεζμπολάχ: Ψάχνουμε ηγέτη – Το πρώτο μήνυμα μετά την δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε την πρώτη της σημαντική ανακοίνωση μετά την δολοφονία του Χασάν Νασράλα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δείχνει ότι είναι σε αναζήτηση ηγεσίας και αναφέρει: «Θα επιτύχουμε την εκλογή Γενικού Γραμματέα με βάση τις διαδικασίες που έχουμε στην οργάνωσή μας και θα ανακοινώσουμε ποιος είναι μόλις αυτό συμβεί. Μην ξεχνάτε, οι συνθήκες είναι δύσκολες και περίπλοκες με βάση αυτόν τον πόλεμο. Θεού θέλοντος, θα συμβεί σύντομα».

Ο ίδιος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι το κίνημά του υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, αλλά για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

ReutersTV/Al Manar TV via REUTERS

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες για εκεχειρία

Ο Ναΐμ Κασέμ είπε πως η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει μια διακοπή των μαχών, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με ισραηλινές χερσαίες εισβολές και τη δολοφονία ανώτατων ηγετών της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι υπό τον τίτλο μιας κατάπαυσης του πυρός. Σε κάθε περίπτωση, αφού το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός λάβει σαφή μορφή, και μόλις η διπλωματία μπορέσει να το επιτύχει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και αποφάσεις μπορούν να ληφθούν. Αν ο εχθρός (το Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμό του, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

«Η Χεζμπολάχ είναι τέλεια οργανωμένη»

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι δυνατότητες της οργάνωσής του παραμένουν ακέραιες παρά τα «επώδυνα χτυπήματα» που προκάλεσε το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς επίσης ότι η Χεζμπολάχ ανυπομονεί για «συγκρούσεις» με τα ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος για το ποιος θα κλάψει πρώτος, και πως η Χεζμπολάχ δεν θα κλάψει πρώτη, ενώ στη συνέχεια αντέκρουσε τους ισχυρισμούς για χάος στις τάξεις της οργάνωσης, διευκρινίζοντας πως η διοίκηση της Χεζμπολάχ είναι «τέλεια οργανωμένη».

«Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα από το Συμβούλιο της Σούρα, που αποτελείται από επτά μέλη θα διοργανωθεί σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της  οργάνωσης παρά τις δύσκολες καταστάσεις» είπε ο Κασέμ και έπειτα αναφέρθηκε στο «ευρύ και σημαντικό μέτωπο» στην περιοχή, χαιρετίζοντας τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ που δηλώνουν πως εκτοξεύουν κι αυτές πυρά εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Τι γίνεται στα πολεμικά μέτωπα 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη ακριβώς έναν χρόνο από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών με την ένοπλη πτέρυγα του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ και εν μέσω εκκλήσεων από τον ΟΗΕ για διπλωματική λύση.

Σειρήνες ήχησαν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (8.10.2024) στη Χάιφα του Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους προς την πόλη.

Οι περιφερειακές εντάσεις που πυροδοτήθηκαν πριν από έναν χρόνο από τη φονική και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε μια σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος πάνω από τον Λίβανο και άμεσες επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις