Τρίτη, 8 Οκτ.
24oC Αθήνα

Mirage 2000: Η Ουκρανία θα παραλάβει τα γαλλικά μαχητικά το πρώτο τρίμηνο του 2025

Mirage 2000: Η Ουκρανία θα παραλάβει τα γαλλικά μαχητικά το πρώτο τρίμηνο του 2025

Η Ουκρανία θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αεροπορικές της δυνάμεις, αφού μετά τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 θα παραλάβει και τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000.

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ανακοίνωσε σήμερα (08.10.2024) ότι το Παρίσι θα παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 στην Ουκρανία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Αυτό ωστόσο που δεν διευκρίνισε ο Γάλλος αξιωματούχος είναι ο ακριβής αριθμός των Mirage 2000 που θα παραλάβει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις επικείμενες παραλαβές αεροσκαφών τύπου F-16 από την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία προκαλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες ζητάει την «έμπρακτη υποστήριξη» των δυτικών συμμάχων του.

 

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ είπε χαρακτηριστικά ότι τα Mirage 2000 θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025 στην Ουκρανία, διότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στη χρήση και λειτουργία τους, ενώ ακόμα τα αεροσκάφη πρέπει να τροποποιηθούν για τις επιχειρησιακές ανάγκες της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για το ζήτημα αυτό, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τα Mirage 2000 που θα πετούν με τα ουκρανικά χρώματα πρέπει προηγουμένως να αποκτήσουν αφενός «νέο εξοπλισμό», όπως πυρομαχικά και πυραύλους αέρος – εδάφους» προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις αεροπορικών πληγμάτων και αφετέρου συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να προστατεύονται από τα ρωσικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα.

Ο εξοπλισμός αυτός θα προστεθεί στην αεροπορική βάση Καζό (νοτιοδυτικά) ενώ οι πιλότοι και οι μηχανικοί που θα έρθουν για να μάθουν τη χρήση αυτών των αεροσκαφών θα εκπαιδευθούν στη βάση του Νανσί, στην ανατολική Γαλλία. «Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και μηχανικών συνεχίζεται», είπε ακόμη ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις