Τετάρτη, 9 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ολοκληρώνεται εντός του 2024 το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αγροβολταϊκά

Ολοκληρώνεται εντός του 2024 το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αγροβολταϊκά

Λύση στο πρόβλημα της δέσμευσης γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά σχεδιάζεται να δώσει το νέο ρυθμιστικό καθεστώς που προωθεί το ΥΠΕΝ για τα λεγόμενα αγροβολταϊκά.

Η λογική είναι ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα επιτρέπονται εφόσον λαμβάνει χώρα και η καλλιέργεια εκτός από την παραγωγή ηλεκτρισμού στην ίδια έκταση. Σε πρόσφατη απάντησή της στη Βουλή, η υφυπουργός ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι η Πολιτεία με το ν. 5087/2024 έχει εισάγει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ζητημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, το οποίο προβλέπει ότι για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) θα απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Tα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών, όπως και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους θα καθοριστούν με ειδική μελέτη, που θα εκπονηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατόπιν της μελέτης, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα καθοριστούν οι κατηγορίες των αιτούντων καθώς και οι προϋποθέσεις και διαδικασίες και τυχόν άλλες λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

H εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία συνδυάζεται και με την υπ’ αριθμ. 16989 μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο: «Βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας» η οποία προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο πολιτικής για τη διπλή χρήση της γης για τη γεωργία και την ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχο την προώθηση της εγκατάστασης αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής θα προσδιορίσει τις κατάλληλες τοποθεσίες για την υλοποίηση αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων, τις ειδικές δράσεις για την προώθηση των αγροφωτοβολταϊκών και τους κανόνες που αφορούν τη διπλή χρήση της γης και την υλοποίηση έργων στον τομέα των αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων. Ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πλαισίου ορίζεται το 4ο τρίμηνο 2024.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις