Τετάρτη, 9 Οκτ.
21oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για κατάπαυση του πυρός

Μέση Ανατολή: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για κατάπαυση του πυρός
Reuters

Μυστικές συνομιλίες φαίνεται πως διεξάγονται ανάμεσα σε ΗΠΑ, αραβικά κράτη και το Ιράν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια ολική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους Times of Israel. Στην παρούσα φάση το Ισραήλ δεν φαίνεται να συμμετέχει στις συνομιλίες. 

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν ενημερωθεί διεξοδικά για τις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, αραβικών κρατών και το Ιράν. 

Την ίδια ώρα, η Κάμαλα Χάρις, κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή «The Late Show with Stephen Colbert» του CBS, σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι «ανούσια» εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία. 

«Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για τους ομήρους το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Αξιωματούχος του Ισραήλ μιλώντας για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν σημείωσε πως: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος, η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών τοποθεσιών της Χεζμπολάχ σε περιοχές κοντά στα σύνορα».

Κατά το δημοσίευμα του Times of Israel οι συνομιλίες έρχονται την ώρα που η Χεζμπολάχ φάνηκε να εγκαταλείπει το αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει μια διακοπή των μαχών, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με ισραηλινές χερσαίες εισβολές και τη δολοφονία ανώτατων ηγετών της Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

«Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι υπό τον τίτλο μιας κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Κάσεμ στο 30λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Σε κάθε περίπτωση, αφού το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός λάβει σαφή μορφή, και μόλις η διπλωματία μπορέσει να το επιτύχει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες μπορούν να συζητηθούν και αποφάσεις μπορούν να ληφθούν», είπε. «Αν ο εχθρός (το Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμό του, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

Επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Χθες Τρίτη, (8.10.2024) ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

36 νεκροί στον Λίβανο

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι – δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού – έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις