Τετάρτη, 9 Οκτ.
27oC Αθήνα

Masdar: Βλέπουμε την Τέρνα Ενεργειακή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην Ευρώπη

Masdar: Βλέπουμε την Τέρνα Ενεργειακή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην Ευρώπη
Φωτογραφία: iStock

Η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από την εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο της καθαρής ενέργειας φέτος και σημαίνει πολλά για τη στρατηγική του ξένου ομίλου.

Όπως δήλωσε σχετικά στο Balkan Green Energy News ο διευθυντής ανάπτυξης και επενδύσεων της Masdar, Αχμέντ Αλ Αουαντί, η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παίζει κρίσιμο ρόλο στο στόχο που έχει θέσει για εγκαταστάσεις ΑΠΕ 100 GW ως τα τέλη αυτής της δεκαετίας. Η απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακής διευκολύνει την επέκταση του ομίλου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αυτό, καθώς η ελληνική εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα έργων στο χαρτοφυλάκιό της με αιολικά (1.203 MW), φωτοβολταϊκά (8,5 MW), υδροηλεκτρικά (17,8 MW), αντλησιοταμίευση (680 MW στην Αμφιλοχία), βιοαέριο (4,1 MW) και υβριδικά έργα (156 MW). Τα έργα αυτά βρίσκονται είτε σε λειτουργία, είτε σε στάδιο ανάπτυξης.

Ο Αουαντί στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, λέγοντας ότι η τεχνολογία αυτή «παίζει σημαντικό ρόλο για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο, εξασφαλίζοντας την ευστάθεια. Η Masdar θα κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία από την Αμφιλοχία για να εξερευνήσει αντίστοιχα σχέδια στην περιοχή».

Παράλληλα, η Masdar έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε έργα και συμφωνίες σε χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ενδεικτικά, η Masdar διαθέτει το αιολικό πάρκο Τσιμπούκ-1 στη Σερβία, ισχύος 158 MW, όπως και αντίστοιχο 72 MW στο Μαυροβούνιο. Πρόσφατα ανέλαβε το αιολικό Τσιμπούκ-2 ισχύος 154 MW από κοινού με την Taaleri Energia.

«Αυτές οι επενδύσεις προσθέτουν αξία στην οικονομία, όχι μόνο στις ΑΠΕ. Και πλέον απέχουμε από τις πρώτες μέρες του κλάδου, όταν υπήρχαν ζητήματα τραπεζικής χρηματοδότησης», τόνισε σχετικά ο Αουαντί. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις