Τετάρτη, 9 Οκτ.
27oC Αθήνα

Βόρεια Ιρλανδία: Συνεχίζεται το θρίλερ μετά την τέταρτη γυναικοκτονία σε έξι εβδομάδες – Τι ερευνούν οι Αρχές

Βόρεια Ιρλανδία: Συνεχίζεται το θρίλερ μετά την τέταρτη γυναικοκτονία σε έξι εβδομάδες – Τι ερευνούν οι Αρχές

Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει στη Bόρεια Ιρλανδία καθώς μέσα σε έξι εβδομάδες έχουν βρεθεί νεκρές τέσσερις γυναίκες.

Μάλιστα, το τελευταίο θύμα, η 22χρονη Mary Ward που βρέθηκε νεκρή στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία είχε καταγγείλει στις Αρχές ότι είχε πέσει θύμα «βίαιου περιστατικού» χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) ανακοίνωσε ότι το σώμα της Ward βρέθηκε στο σπίτι της στην οδό Μέλροουζ, στο νότιο Μπέλφαστ, πριν από μία εβδομάδα, ενώ η ίδια εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανή στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Η αξιωματικός της Αστυνομίας τόνισε ότι είναι «η τέταρτη γυναίκα που δολοφονείται στη Βόρεια Ιρλανδία μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Αυτό είναι απολύτως αποτρόπαιο. Τέσσερις οικογένειες καταστράφηκαν για πάντα από ανούσια βία», δήλωσε.

Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει γίνει σύνδεση των τεσσάρων δολοφονιών από την Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, αν και αρχικά υπήρξαν φόβοι για serial killer. 

Η καταγγελία της Mary Ward λίγες μέρες πριν βρεθεί νεκρή

Η 22χρονη Mary Ward και μητέρα ενός παιδιού, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο νότιο Μπέλφαστ την Τρίτη 1.10.2024.

Η Mary Ward είχε αναφέρει στην αστυνομία ότι είχε πέσει «θύμα βίαιου περιστατικού» τις εβδομάδες πριν από το θάνατό της, όπως αποκαλύφθηκε.

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη δολοφονία αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές αντιμετώπισαν μια προηγούμενη αναφορά για «βίαιο περιστατικό» σε βάρος της 22χρονης τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό της.

Η Kelly Andrews, διευθύνουσα σύμβουλος του Belfast and Lisburn Women’s Aid, χαρακτήρισε την τελευταία δολοφονία και τον αριθμό των γυναικών που σκοτώθηκαν εδώ πρόσφατα ως «σοκαριστικό».

«Είναι απολύτως σοκαριστικό και δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο που περνάει η οικογένεια της Mary αυτή τη στιγμή.

«Η Mary ήταν μόλις 22 ετών και ένα πραγματικά όμορφο κορίτσι και είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπεις άλλη μια γυναίκα να σκοτώνεται. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Θα μπορούσε στη θέση της να είναι η αδελφή, η σύζυγος ή η μητέρα οποιουδήποτε».

Η επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών, Λίντσεϊ Φίσερ χαρακτήρισε αποτρόπαια την δολοφονία της 22χρονης Mary Ward και ζήτησε από το κοινό να συνδράμει με οποιαδήποτε πληροφορία για το θύμα και τις επαφές του ενώ βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής βιντεοληπτικού υλικού από όλες τις κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, δημόσιες και ιδιωτικές.

«Από τη μία πλευρά έχουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και σχέδια δράσης, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται στα σπίτια τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να θέσουμε τους δράστες προ των ευθυνών τους».

«Ως Αστυνομική Υπηρεσία αναθεωρήσαμε πρόσφατα το σχέδιο δράσης μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) και υιοθετήσαμε το νέο εθνικό πλαίσιο για να ευθυγραμμίσουμε την αντιμετώπισή μας σε αυτή τη βία με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Το επίπεδο της βίας και των απωλειών στη Βόρεια Ιρλανδία δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι ότι θα είμαστε αμείλικτοι στην καταδίωξη των δραστών».

Τα άλλα τρία θύματα μέσα σε 1,5 μήνα

Στις 18 Αυγούστου 2024, η 57χρονη Sophie Watson βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Magherafelt. Ο Andrzej Pajaczkowski, 43 ετών, από το Ashgrove Park στο Magherafelt βρίσκεται κατηγορείται για την δολοφονία της.

Λίγες μέρες μετά στις 24 Αυγούστου, η Montserrat Martorell, μια 65χρονη με καταγωγή από την Ισπανία, βρέθηκε νεκρή σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Derry, αφού αναφέρθηκε πυρκαγιά στο σπίτι. Ο Ciaran Murray, 28 ετών, από το Gortfoyle Place στο Derry, κατηγορείται για τη δολοφονία της.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το πτώμα της 43χρονης Rachel Simpson ανακαλύφθηκε σε ένα γκαράζ δίπλα σε ένα σπίτι στο Μπέλφαστ. Ο γιος της, ο 21χρονος Nathan Simpson, από την Castlereagh Road στο Μπέλφαστ, κατηγορείται για τη δολοφονία της.

Περισσότερες από 30 γυναίκες και κορίτσια έχουν δολοφονηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις