Τετάρτη, 9 Οκτ.
28oC Αθήνα

Ντέμης Χασάμπης: Ποιος είναι ο 48χρονος Κύπριος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας

Ντέμης Χασάμπης: Ποιος είναι ο 48χρονος Κύπριος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας
Reuters

Με το ανώτατο βραβείο στη Χημεία τιμήθηκε ο Kύπριος Ντέμης Χασάμπης, ο οποίος θα μοιραστεί το Νόμπελ Χημείας μαζί με τον Ντέιβιντ Μπέικερ και τον Τζον Μ. Τζάμπερ για την έρευνά του στη δομή της πρωτεΐνης.

Ο Ντέμης (Δημοσθένης) Χασάμπης, κάτοχος πλέον του Νόμπελ Χημείας, γεννήθηκε το 1976 από Κύπριο πατέρα και κινέζα μητέρα. Διακρίθηκε από μικρή ηλικία τόσο στις επιστήμες όσο και σε παιχνίδια, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δημιουργία της εταιρείας Deepmind, που αργότερα πουλήθηκε έναντι αδράς αμοιβής στη Google.

Πλέον, ο Χασάμπης εργάζεται για τη Google, ενώ κατάφερε να κερδίσει το Νόμπελ, καθώς χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει ένα μυστήριο 50 ετών γύρω από τη δομή της πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, είναι βρετανός ερευνητής, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας, και κορυφαίος παίκτης του σκάκι και του επιτραπέζιου παιχνιδιού γκο.

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο βόρειο Λονδίνο, ενώ ήδη από την παιδική ηλικία ήταν εξαιρετικός σκακιστής, και κατείχε τον βαθμό του μαιτρ στην ηλικία των 13 ετών και υπήρξε αρχηγός σε πολλές αποστολές της εθνικής παίδων Αγγλίας στο σκάκι. 

Ολοκλήρωσε το σχολείο στα 16 και εργάστηκε ως προγραμματιστής παιχνιδιών στην εταιρεία Bullfrog Productions, στα παιχνίδια Syndicate και Theme Park.

Απέκτησε πτυχίο στην επιστήμη υπολογιστών του Cambridge με διάκριση και συνέχισε να εργάζεται ως προγραμματιστής. 

Η νευροεπιστήμη

Το 2009 συνέχισε τις σπουδές του για διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου στην γνωσιακή νευροεπιστήμη, με θέμα έρευνας τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προκύψουν από τις διαδικασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πήρε το διδακτορικό και συνέχισε τις σπουδές του στη νευροεπιστήμη, στο MIT και στο Harvard

Μια από τις πλέον σημαντικές δημοσιεύσεις που έκανε κατά το διάστημα αυτό, ήταν η μελέτη στην οποία έδειξε πως οι ασθενείς με βλάβη στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που συνήθως προκαλεί αμνησία, δεν έχουν την δυνατότητα να φανταστούν τον εαυτό τους σε νέες εμπειρίες, γεγονός που συνέδεσε την δημιουργική διαδικασία της φαντασίας με την αναδημιουργική διαδικασία της επαναφοράς της επεισοδιακής μνήμη.

Ο Χασάμπης ανέπτυξε ένα νέο θεωρητικό μοντέλο της επεισοδιακής μνήμης ταυτοποιώντας την κατασκευή σκηνικών, ως κεντρική διαδικασία η οποία βρίσκεται πίσω και από την μνήμη και από την φαντασία. Το έργο του αυτό κατατάχθηκε ως μια από τις 10 πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις από το περιοδικό Science.

Η ώρα του DeepMind

Πριν από 14 χρόνια ο Ντέμης Χασάμπης μαζί με τους Σέιν Λεγκ και τον παιδικό του φίλο Μουσταφά Σουλεϊμάν ίδρυσαν την εταιρεία DeepMind στο Λονδίνο.

Το αντικείμενο της DeepMind ήταν ο μηχανισμός της νοημοσύνης και κατόπιν η χρήση της νοημοσύνης για να επιλύσει άλλα ζητήματα.

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί γνώσεις από τα πεδία της νευροεπιστήμης, της μηχανικής μάθησης και της επιστήμης των υπολογιστών.

H DeepMind πουλήθηκε στην Google το 2014 για το ποσό των 400 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Ο Χασάμπης σημειώνει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μια από τις πλέον ωφέλιμες τεχνολογίες που έχουν υπάρξει ποτέ για την ανθρωπότητα, ωστόσο παραμένουν σημαντικά ηθικά ζητήματα.

Ωστόσο, με την τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη δομή της πρωτεΐνης και να κερδίσει το Νόμπελ Χημείας. 

Με πληροφορίες από Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις