Τετάρτη, 9 Οκτ.
24oC Αθήνα

Τυφώνας Μίλτον: Οι Έλληνες της Φλόριντα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε όταν γυρίσουμε»

Τυφώνας Μίλτον: Οι Έλληνες της Φλόριντα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε όταν γυρίσουμε»
REUTERS/Octavio Jones

Χιλιάδες Έλληνες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προκειμένου να γλιτώσουν από την σφοδρότητα του τυφώνα Μίλτον που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες, την πολιτείας της Φλόριντα. Κι αν οι ίδιοι σπεύδουν να γλιτώσουν, ωστόσο το μυαλό τους είναι στις περιουσίες τους, καθώς κάνεις δεν ξέρει τι θα αντικρύσει όταν θα επιστρέψει.

Ο χρόνος πλέον μέτρα  αντίστροφα από τη στιγμή που οι ριπές των ανέμων ταχύτητας έως 280 χιλιομέτρων την ώρα, θα πλήξουν τις ακτές της Φλόριντα.  Η μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα θα είναι η περιοχή που με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα θα βιώσει τις μεγαλύτερες συνέπειες του τυφώνα κατηγορίας 5. 

Ανάμεσα και στις περιοχές που εκκενώθηκαν είναι και το Τάρπον Σπρινγκς, που έχει χαρακτηριστεί ως και το «ελληνικό χωριό» των ΗΠΑ. Σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη διαμένουν περισσότεροι από 3.500 Έλληνες, ωστόσο σε ολόκληρη την περιφέρεια ο αριθμός των ανθρώπων με ελληνικές ρίζες υπολογίζονται  στις 120.000.

«Όλοι οι κάτοικοι φύγανε από τα σπίτια τους ήταν υποχρεωτικό. Ο καθένας κάνει το δικό του κουμάντο για το που θα πάνε να μείνουν. Κάποιοι έχουν συγγενείς κάπου μακριά και πάνε εκεί, άλλοι πάλι σε ξενοδοχεία και όσοι δεν έχουν που να πάνε θα βρεθούν στα καταφύγια για να γλιτώσουν», λέει στο newsit.gr o πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Εκεί όμως δεν υπάρχουν ανέσεις και πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τις προμήθειες τους, το φαγητό τους και ότι άλλο απαραίτητο χρειαστούν. Είναι όλοι πολύ τρομαγμένοι. Έφυγαν για να γλιτώσουν αλλά δεν ξέρουν όταν γυρίσουν αν θα υπάρχουν τα σπίτια τους».

Όπως ανέφερε, η εικόνα που υπάρχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύουν στα αμερικανικά δίκτυα, είναι ότι ο τυφώνας θα περάσει από το «ελληνικό χωριό» γύρω στη μία το πρωί τοπική ώρα. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως εκεί παρά μόνο η αστυνομία και η πυροσβεστική. Κι αυτοί θα φύγουν κατά τις έντεκα και μισή το βράδυ. Αυτή τη στιγμή ο καθένας κοιτάζει πως θα πάρει την οικογένεια του και να φύγουν μακριά να σωθούν ώστε να ξεφύγουν από τον κίνδυνο» επισημαίνει στο newsit.gr ο Κρις Αλαχούζος.

Το Τάρπον Σπρινγκς, που είναι γνωστό και ως η «πρωτεύουσα των σφουγγαράδων του κόσμου», αναμένεται τις επόμενες ώρες να αντιμετωπίσει την τέταρτη ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία του Ατλαντικού Ωκεανού. «Η μόνη βοήθεια από ομοσπονδιακές αρχές είναι να βοηθήσουν κάποιους ηλικιωμένους να φύγουν από εκεί και να τους βάλουν στα καταφύγια. Είναι πολύ άσχημη η εικόνα τώρα. Το Ταρπονς Σπρινγκς έχει περίπου 3.500 κατοίκους ελληνικής καταγωγής, αλλά η περιφέρεια έχει 120.000  άτομα ελληνικής καταγωγής» καταλήγει ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς.  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις