Τετάρτη, 9 Οκτ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε δεκαετή συμφωνία συνεργασίας με την Κροατία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε δεκαετή συμφωνία συνεργασίας με την Κροατία
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ράμσταϊν για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε το πρόγραμμά του και συναντήθηκε σήμερα (09.10.2024) στο Ντουμπρόβνικ, με τον Κροάτη ομόλογό του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αντρέι Πλένκοβιτς υπέγραψαν δεκαετή διμερή συμφωνία για την μακροχρόνια συνεργασία και υποστήριξη της Κροατίας στην Ουκρανία.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπρόβνικ, όπου θα συζητηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να έρθει σύντομα η ειρήνη.

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

«Μαζί , θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Η Κροατία θα συνεχίσει να παρέχει εξοπλισμό και να μοιράζεται τεχνογνωσία στην ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω ανάρτησης του στο Χ.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κροατία έχει ήδη διαθέσει 11 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι σχεδιάζει να συζητήσει τη συνεργασία για την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με τις 12 χώρες στη σύνοδο κορυφής, που είναι η τρίτη παρόμοια σύνοδος που πραγματοποιείται.

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Η ατζέντα του Ουκρανού Προέδρου

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί, αύριο το βράδυ στην Αιώνια Πόλη, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Πρόκειται για πρόσκληση που του απευθύνθηκε, πριν από λίγες ημέρες, από την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, την Παρασκευή το πρωί, ο Ζελένσκι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Κύριο θέμα των δύο συναντήσεών του θα είναι η αναζήτηση λύσεων για μια δίκαιη ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις