Πέμπτη, 10 Οκτ.
22oC Αθήνα

Συνταγή για να φτιάξτε λιχουδιές για τον σκύλο σας και μπορείτε να τις φάτε κι εσείς

Συνταγή για να φτιάξτε λιχουδιές για τον σκύλο σας και μπορείτε να τις φάτε κι εσείς

Ο κόσμος των κατοικίδιων, ήταν άγνωστη γη για μένα μέχρι πρόσφατα, που ήρθε να μείνει στο σπίτι ένα αδέσποτο σκυλί, θηλυκού γένους και απεριόριστης όρεξης για παιχνίδια, χάδια και λιχουδιές.

Όταν όμως εσύ, έχεις μάθει να εκφράζεις την αγάπη σου μέσα από την προσφορά φαγητού στους αγαπημένους σου, τότε ψάχνεις τρόπο να κάνεις το ίδιο και για το νέο μέλος της οικογένειας.

Εννοείται ότι μπορείς να βρεις στην αγορά, απίστευτα προϊόντα που κάνουν καλό στο σκυλάκι σου, ωστόσο η αξία του φτιαγμένου με αγάπη, με τα χεράκια μας είναι, πολύ πιο σημαντική.

Κάνοντας λοιπόν μια μικρή έρευνα για το τι κάνει καλό στα σκυλιά να τρώνε και τι απαγορεύεται, είδα ότι, γενικά, η βρώμη τους δίνει τις φυτικές ίνες που χρειάζονται, η μπανάνα κάνει καλό στο στομάχι τους, ενώ το φυστικοβούτυρο τους δίνει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και βιταμίνες Β & Ε.

Υπέροχα, απλά υλικά, που βρίσκονται σχεδόν πάντα στο σπίτι. Και τότε σκέφτηκα να φτιάξω ένα τύπου μπισκότο, που θα έκανε καλό σε όλους. Μια λιχουδιά που θα μύριζε όμορφα και θα μπορούσα να επιβραβεύσω με αυτήν, τη λαίμαργη τετράποδη κυρία του σπιτιού. Αλλά και κάτι υγιεινό για να μασουλήσει η έφηβη θυγατέρα μου.

Για τα σπιτικά σκυλομπισκότα

Υλικά:

150 γρ. νιφάδες βρώμης
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 ώριμες μπανάνες
60 γραμμάρια φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι που το έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης και την κανέλα στον πολυκόπτη να γίνουν σαν αλεύρι.

Σε ένα μπολ λιώνουμε πολύ καλά τις μπανάνες με ένα πιρούνι – όσο πιο ώριμες είναι, τόσο το καλύτερο. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και το ρευστό μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης σιγά-σιγά και φτιάχνουμε με τα χέρια μία μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο μπολ και τη βάζουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο.

Στη συνέχεια, βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο ή στο τραπέζι της κουζίνας, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αυτό, σκεπάζουμε με άλλη μία λαδόκολλα και ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το χέρι φύλλο πάχους, περίπου, ενός εκατοστού. Κόβουμε με κουπάτ ή με φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, όσα περισσότερα μπισκότα μπορούμε, μαζεύουμε και σχηματοποιούμε τη ζύμη πάλι σε φύλλο και και συνεχίζουμε να κόβουμε τα μπισκοτάκια, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βάζουμε στο ταψί λαδόκολλα, τοποθετούμε τα μπισκότα, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα αραιά περιμετρικά το κάθε ένα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, φούρνο, στον αέρα ή αντιστάσεις για 30΄.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς.

Κανείς δεν γαύγισε με αυτά τα μπισκότα, σας διαβεβαιώ. Αλλά σίγουρα κάνουν καλό σε όλους.

Μαγειρική και tips Τελευταίες ειδήσεις