Πέμπτη, 10 Οκτ.
21oC Αθήνα

Τυφώνας Μίλτον: Στο έλεος του «Αρμαγεδδώνα» η Φλόριντα – «Τώρα είναι η ώρα να κρυφτούμε στα καταφύγια»

Τυφώνας Μίλτον: Στο έλεος του «Αρμαγεδδώνα» η Φλόριντα – «Τώρα είναι η ώρα να κρυφτούμε στα καταφύγια»
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Φλόριντα καθώς επελαύνει ο τυφώνας Μίλτον. Το μέγεθός του έχει υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, οι οποίοι αναμένουν την τρομερή κακοκαιρία να φτάσει έως το πρωί της Πέμπτης (10.10.2024) ώρα Ελλάδας.

Ο ερχομός του τυφώνα Μίλτον βρίσκει τους κατοίκους της Φλόριντα να φοβούνται για τη ζωή τους εκτός από τις περιουσίες τους που κινδυνεύουν να χαθούν από τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 100 χρόνων.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ με ανάρτησή της προειδοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης (09.10.2024) ώρα Ελλάδας ότι «τώρα είναι ώρα να κρυφτούμε (στα καταφύγια) από τον Μίλτον».

Ο χρόνος για την ασφαλή εκκένωση τελειώνει τώρα, καθώς το χειρότερο κύμα της καταιγίδας, ο άνεμος και η βροχή αρχίζουν να δημιουργούνται σε όλη τη Φλόριντα τις επόμενες ώρες.

Οι αρχές ενημέρωσαν ότι οι γέφυρες στην Τάμπα έκλεισαν.

Μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί ρεκόρ ειδοποιήσεων – συνολικά 90 – για ανεμοστρόβιλους.

REUTERS/Jose Luis Gonzalez
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

REUTERS/Ricardo Arduengo

REUTERS/Octavio Jones

Ο τυφώνας Μίλτον κινείται βόρεια – βορειοανατολικά με την ταχύτητα του ανέμου να φτάνει σχεδόν τα 210 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Μίλτον είναι ένας ισχυρός τυφώνας και το πεδίο του ανέμου αυξάνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Τυφώνων.

Η ακτίνα των ανέμων του τυφώνα Μίλτον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτείνεται ήδη στα 402 χλμ. από το κέντρο του, ειδικά στη βόρεια πλευρά του.

Εκατομμύρια έχουν ήδη εκκενώσει τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν. Όσοι δεν έφυγαν έλαβαν σαφείς προειδοποιήσεις για μέτρα αυτοπροστασίας.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, κάλεσε όσους μείνουν πίσω να γράψουν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο μπράτσο τους το όνομά τους για να τους εντοπίσουν και να τους ταυτοποιήσουν αργότερα οι διασώστες.

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να φτάσει στη χερσόνησο της Φλόριντα μέχρι το πρωί της Πέμπτης (10.10.2024) ώρα Ελλάδας.

Οι εικόνες και τα βίντεο που δείχνουν τη σφοδρότητα του φαινομένου, συγκλονίζουν.

REUTERS/Ricardo Arduengo

Στα καταφύγια ή στον δρόμο της μεγάλης φυγής

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Φλόριντα πάνω από 30.000 κάτοικοι ήδη βρίσκονται σε καταφύγια, ενώ 5,5 εκατομμύρια συνολικά έλαβαν εντολή εκκένωσης.

Οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι, πτήσεις ακυρώθηκαν και οι εικόνες από τον εναέριο χώρο δείχνουν ότι όλα τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα, αναμένονταν τον σφοδρότερο τυφώνα ίσως του αιώνα.

Σωφρονιστικά καταστήματα και νοσοκομεία άδειασαν, καθώς ανεμοστρόβιλοι σχηματίζονται σε διάφορες περιοχές.

REUTERS/Octavio Jones
REUTERS/Norlys Perez
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

REUTERS/Marco Bello

REUTERS/Ricardo Arduengo

Ο τυφώνας Μίλτον σε αριθμούς

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει στη δυτική ακτή της Φλόριντα, με τους ανέμους να αναμένεται να φτάσουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολιτείας έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πλήγμα που δέχτηκε από τον κυκλώνα Έλεν.

Άνεμοι και δυνατή βροχή «μαστιγώνουν» ήδη την ακτή Matlacha, εκτοξεύοντας συντρίμμια στους δρόμους και λυγίζοντας δέντρα.

REUTERS/Nathan Howard

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Μίλτον μοιάζει να είναι η «καταιγίδα του αιώνα».

Ο τυφώνας πλησιάζει στη δυτική ακτή της Φλόριντα με τους ανέμους να αναμένεται να φτάσουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τυφώνας αποτελεί τρομερή απειλή για την πυκνοκατοικημένη ζώνη που περιλαμβάνει την Τάμπα, τη Σαρασότα και το Φορτ Μάιερς.

Ο τροπικός κυκλώνας Μίλτον έχει φτάσει στην Κατηγορία 5 δύο φορές.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει τα 4,5 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη, ενώ ο υψηλός κυματισμός ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των υδάτων.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις