Πέμπτη, 10 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ο τυφώνας Μίλτον ξήλωσε την οροφή γηπέδου στη Φλόριντα

Ο τυφώνας Μίλτον ξήλωσε την οροφή γηπέδου στη Φλόριντα
Reuters

Ο τυφώνας – τέρας έφτασε στη Φλόριντα, με ανέμους πάνω από 205 χλμ/ώρα να χτυπούν τα παράλια της περιοχής. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε πως ο τυφώνας Μίλτον έφθασε κοντά στη νήσο Σιέστα Κι.

Εξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, ο Μίλτον εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως αναμένεται να είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες στη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα».

Ανεμοστρόβιλοι πέρασαν από την κομητεία Σεντ Λούσι, ενώ τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιπλέον νεκρούς. 

Ο κυκλώνας Μίλτον πέρασε με σφοδρότητα από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης σχίζοντας τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό WFTS-TV στην Τάμπα, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες στο στάδιο.

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον.

Πάνω από 1,4 εκατ. νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης (9.10.2024), σύμφωνα με το poweroutage.us.

Οι περισσότεροι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την εκτεταμένη περιοχή, ενώ όσοι έμειναν πίσω καλούνται να βρουν καταφύγιο. Ρεπόρτερ μεταδίδουν πως οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες που επέλεξαν να μείνουν στην παράκτια Φλόριντα να γράψουν στο σώμα τους το όνομα τους και το όνομα του πλησιέστερου συγγενή τους…

Live εικόνα από τη Φλόριντα:

Σύμφωνα με το NBC, πάνω από 125 σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί από το πέρασμα του τυφώνα.

Άδειες πόλεις

Ερημωμένοι δρόμοι, κτίρια σφραγισμένα με ξύλινες σανίδες και σακιά με άμμο… Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του ισχυρού τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα των ΗΠΑ έχει αρχίσει.

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Έλεν, ο Μίλτον – μια «θανατηφόρα και καταστροφική καταιγίδα», όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ – απειλεί το νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Βρείτε καταφύγια»

Η Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι συνηθισμένη σε κυκλώνες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την Τάμπα μέχρι το Φορτ Μάγιερς, στην περιοχή που αναμένεται να πλήξει πρώτα ο τυφώνας Μίλτον, ο χρόνος για εκκένωση έχει πια παρέλθει και οι πολίτες καλούνται να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε κέντρα που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό.

Η Σαρασότα θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς η βροχή γίνεται όλο και εντονότερη. Ο Μπραντ Ριβς – ένας κάτοικος που επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του – φοβάται πως ίσως δει αυτήν την όμορφη πόλη, στην οποία πέρασε 15 χρόνια της ζωής του, να καταστρέφεται. Λίγο βορειότερα, στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε ο τυφώνας Έλεν. Σε μια άλλη μεγάλη πόλη στη δυτική ακτή της Φλόριντα, στο Φόρτ Μάγιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς τονίζει πως «όλοι είναι ανήσυχοι».

Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ο τυφώνας Μίλτον συνοδευόταν από ανέμους των οποίων η ταχύτητα έφθανε τα 200 χλμ/ώρα και βρισκόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σαρασότας, σύμφωνα με το NHC. Προβλέπεται πως θα σαρώσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας πολύ κοντά από το Ορλάντο, όπου τα θεματικά πάρκα της Disney World είχαν κλείσει από το μεσημέρι. Κλειστά είναι επίσης τα αεροδρόμια σε Τάμπα και Σαρασότα.

Κύματα ύψους 4,5 μέτρων

Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει κύματα ύψους 4,5 μέτρων στις παράκτιες περιοχές και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες», υπογραμμίζει το NHC. Οι αρχές έχουν επισημάνει εξάλλου τον πρόσθετο κίνδυνο από τα πολυάριθμα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Ανεμοστρόβιλοι έχουν αναφερθεί στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Φλόριντας, σύμφωνα με το Weather Channel.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις