Πέμπτη, 10 Οκτ.
27oC Αθήνα

Τυφώνας Milton: «Αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν» περιγράφουν Έλληνες από τη Φλόριντα

Τυφώνας Milton: «Αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν» περιγράφουν Έλληνες από τη Φλόριντα
REUTERS/Ricardo Arduengo

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές Ελλήνων που ζουν στη Φλόριντα, για τις σκηνές που εκτυλίσσονται από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον. 

Αποδυναμωμένος αλλά με απίστευτη σφοδρότητα χτυπά την παράκτιες περιοχές της Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος έπεσε στην κατηγορία 1 αλλά εξακολουθεί να προελαύνει στην περιοχή με ταχύτητα ανέμων που φτάνουν τα 130 χλμ/ώρα.

Ο τυφώνας Milton που σαρώνει την κεντρική Φλόριντα την Πέμπτη, και κατευθύνεται πλέον προς το Ορλάντο έχει αφήσει πίσω του 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με το PowerOutage.us ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς στην κομητεία στην κομητεία St Lucie,

«Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα, αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν», ανέφερε στο Action24 ο Νίκος Καραπαναγιωτίδης, κάτοικος του χωριού Tarpon Springs. Σύμφωνα με τον ίδιο στάθηκαν τυχεροί, καθώς δεν έπαθαν τίποτα κατά το πέρασμα του τυφώνα, ενώ διευκρίνισε πως βρέθηκαν δύο ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ίδιος και η οικογένειά του παρέμειναν σπίτι παρά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών για εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, εξηγώντας πως ήταν καλύτερα να μείνουν πίσω γιατί «θα κάνεις 10 ώρες για να βγεις από τον κίνδυνο, αν μείνεις από βενζίνη πού θα πας;».

 

«Φύγαμε όλοι… Είναι ένα τρομερό φαινόμενο»

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Τάμπα και στις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τον πρώην σερίφη στην Πολιτεία, Γιώργο Στεφανάκη, χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρή την κατάσταση. 

Ο ίδιος ακολουθώντας το δρόμο της εξόδου από την πολύπαθη πολιτεία έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλές σημείο. «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Στεφανάκης έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή, ανέφερε. Όπως είπε η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Φλόριντα. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».

 

«Υπάρχουν νεκροί εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων»

«Μπροστά στο σπίτι μας υπάρχει λίμνη και ανεβαίνει συνεχώς το νερό. Είμαστε δύο ώρες από την Τάμπα αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε Ελληνίδα που έμεινε στο σπίτι της στη Φλόριντα.

«Έχουν χτυπήσει πάνω από 30 ανεμοστρόβιλοι στην περιοχή, έγιναν ζημιές, δυστυχώς σκοτώθηκαν κάποιοι άνθρωποι», πρόσθεσε μιλώντας στο Action24.

 

«Ο κόσμος δεν μπορούσε να φύγει γιατί δεν υπήρχαν καύσιμα»

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση άλλος ένας ομογενής που ζει στην Τάμπτα στη Φλόριντα. Ο Χάρρυ Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι έχουν γεμίσει με νερά και πως βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Όπως είπε πολλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να φύγουν.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Ο τυφώνας Milton έχει φτάσει στην ξηρά στη Φλόριντα, φέρνοντας ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες και τον κίνδυνο κυμάτων καταιγίδας.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα και έχουν αναφερθεί «αρκετοί θάνατοι» στις ακτές του Ατλαντικού.

Στο St Petersburg στη δυτική ακτή ξηλώθηκε η οροφή ενός γηπέδου μπέιζμπολ της Major League.

Ο Milton ήταν τυφώνας κατηγορίας πέντε – έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία ένα, αλλά εξακολουθεί να σπέρνει τον όλεθρο.

Ο Μίλτον έρχεται δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Helene που σκότωσε τουλάχιστον 225 ανθρώπους στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί, τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις