Πέμπτη, 10 Οκτ.
25oC Αθήνα

RSM Ελλάδος: 1 στις 2 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «οικογενειακό» χαρακτήρα

RSM Ελλάδος: 1 στις 2 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «οικογενειακό» χαρακτήρα
Φωτογραφία: iStock

Σχεδόν μία στις δύο εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις (44%) στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει «οικογενειακό» χαρακτήρα με τουλάχιστον δύο μέλη συνδεδεμένα με τον βασικό μέτοχο να συμμετέχουν στα Διοικητικά τους Συμβούλια, σύμφωνα με την έρευνα The RSM Board Diversity Survey της RSM Ελλάδος.

Ειδικότερα, η έρευνα της RSM Ελλάδος αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της σύνθεσης των ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάσει κριτηρίων πολυμορφίας και συμπερίληψης και συγκεκριμένα βάσει 10 κατηγοριών αξιολόγησης, εστιάζοντας στην ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών για τη σύσταση και αποτελεσματική λειτουργία των ΔΣ αξιοποιώντας τη συμπερίληψη ως βασικό γνώμονα για τη λήψη αποτελεσματικών στρατηγικών αποφάσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας εξάγεται μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών συμπερασμάτων τα οποία αφορούν τη διάρθρωση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών τους, αναδεικνύοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών πολυμορφίας και συμπερίληψης.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά «οικογενειακού» χαρακτήρα στις εισηγμένες καταγράφονται στους κλάδους υγείας, των καταναλωτικών προϊόντων, των τροφίμων και των πρώτων υλών με αναλογία περίπου 1 προς 3 μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασικό μέτοχο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας The RSM Board Diversity Survey δείχνουν ότι σε σύνολο 142 εισηγμένων εταιριών που περιλαμβάνονται στο δείγμα, ο αριθμός των μελών ανέρχεται σε 1.195. Από αυτά, τα 390 είναι εκτελεστικά μέλη, τα 351 μη εκτελεστικά μέλη και τα 454 είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 33,0%, 29,0% και 38,0%.

Ακόμα σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι, σε σχέση με το επίπεδο σπουδών, το 42% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων έχει τουλάχιστον προπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 47% των μελών μεταπτυχιακό και το 11% αυτών κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις