Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Belharra: Ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές η γαλλική φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» – Αφορά άμεσα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Belharra: Ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές η γαλλική φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» – Αφορά άμεσα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η πρώτη φρεγάτα FDI, γνωστή και ως «Belharra», για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό με την ονομασία «Amiral Ronarc’h», ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Είναι μια σημαντική στιγμή για την φρεγάτα κλάσης FDI, διότι οι θαλάσσιες δοκιμές της «Amiral Ronarc’h» θα είναι σημείο αναφοράς για το πως θα εξελιχθεί και το πρόγραμμα προμήθειας των φρεγατών ίδιας κλάσης για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά την καθέλκυση της φρεγάτας «Amiral Ronarc΄h» στα τέλη του 2022 και των δύο φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Κίμων» τον Οκτώβριο του 2023 και «Νέαρχος» στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, επιτεύχθηκε ένα νέο ορόσημο στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI (φρεγάτες άμυνας και παρέμβασης) στις 7 Οκτωβρίου 2024 στο Λοριάν της Γαλλίας, με την έναρξη των πρώτων θαλάσσιων δοκιμών της πρώτης μονάδας του προγράμματος, η οποία παραγγέλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) και προορίζεται για το Γαλλικό Ναυτικό.

 

Καθώς η Amiral Ronarc’h είναι η πρώτη μονάδα του προγράμματος FDI, τα αποτελέσματα των δοκιμών της θα ωφελήσουν τις άλλες μονάδες που έχουν παραγγελθεί από το Γαλλικό και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Προορισμένη για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα FDI «Amiral Ronarc’h» ξεκίνησε τις πρώτες της θαλάσσιες δοκιμές από τις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν, στη Βρετάνη. Αυτή η φάση επιτρέπει στα πληρώματα να εξοικειωθούν με το μελλοντικό τους πλοίο και να δοκιμάσουν όλα τα συστήματα και τον εξοπλισμό σε πραγματικές συνθήκες.

Σε αντίθεση με τις αρχικές δοκιμές που συνήθως πραγματοποιούνται σε φρεγάτες, αυτές οι δοκιμές θα υπερβούν τα απλά όρια της ναυσιπλοΐας και της πρόωσης, καθώς θα πραγματοποιηθούν επίσης δοκιμές του συστήματος μάχης σε πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα.

Η πρώτη ψηφιακή και κυβερνοασφαλής πολλαπλών αποστολών φρεγάτα 

Η φρεγάτα FDI είναι ένα πολλαπλών αποστολών, ανθεκτικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, ικανό να επιχειρεί μόνο του ή ως μέρος μιας ναυτικής δύναμης, σε όλους τους τομείς μάχης: κατά πλοίων, κατά αεροπλάνων, κατά υποβρυχίων, ασύμμετρες απειλές και προβολή ειδικών δυνάμεων. Συνδυάζοντας τις καλύτερες γαλλικές ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI είναι μια ισχυρή και καινοτόμα φρεγάτα, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει συνεχώς εξελισσόμενες απειλές.

Σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με τα πιο σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αυτές οι φρεγάτες είναι οι πρώτες που επωφελούνται από μια ψηφιακή αρχιτεκτονική που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, οι FDI θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τρέχουσες και μελλοντικές απειλές υψηλού φάσματος, με κάλυψη 360° σε όλες τις συχνότητες και ικανότητα επεξεργασίας ολοένα και μεγαλύτερων δεδομένων.

Οι φρεγάτες FDI θα είναι επίσης οι πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα προστατεύονται εγγενώς από κυβερνοαπειλές, με μια πλεονασματική αρχιτεκτονική πληροφορικής που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων, τα οποία φιλοξενούν, με εικονικό τρόπο, ένα μεγάλο ποσοστό των εφαρμογών πληροφορικής του πλοίου. Στον τομέα της επιχειρησιακής καινοτομίας, η FDI εγκαινιάζει την έννοια μιας πύλης αφιερωμένης στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Αυτό το σύστημα θα καταστήσει δυνατή την οργάνωση και καθοδήγηση της μάχης κατά μικρών, κοντινών εναέριων και επιφανειακών απειλών, ιδιαίτερα από παγιδευμένα σκάφη.

Τα χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός τους

Οπλισμένες με πυραύλους κατά πλοίων Exocet MM40, πυραύλους κατά εναέριων στόχων ASTER, τορπίλες κατά υποβρυχίων MU90 και πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, οι FDI που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό μπορούν να φέρουν ένα βαρύ ελικόπτερο (κλάση 10 τόνων, όπως το Caïman Marine) ή το μελλοντικό Guépard Marine, καθώς και ένα εναέριο drone, ενώ μπορούν επίσης να αναπτύξουν ειδικές δυνάμεις με δύο σκάφη κομάντο. Είναι εξοπλισμένες με το νέο ραντάρ Sea Fire με τέσσερα σταθερά πάνελ, που αναπτύχθηκε από τη Thales και, σε συνδυασμό με το σύστημα πυραυλικών εκτοξευτών, τους παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες αμυντικής κάλυψης περιοχής.

  • Τεχνικές προδιαγραφές:
  •  Εκτόπισμα: 4.500 τόνων
  • Μήκος: 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Αυτονομία: 45 ημέρες
  • Πλήρωμα: 125 άτομα + 28 επιβάτες

Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Υπενθυμίζεται ότι η Naval Group Hellas, θυγατρική εταιρεία του γαλλικού ναυπηγοκατασκευαστικού κολοσσού Naval Group, συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Η Naval Group Hellas, πλήρες μέλος του ΣΕΚΠΥ, αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής και του ισχυρού αποτυπώματος της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της τελευταίας με τους Έλληνες εταίρους.

Μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης της Naval Group με ελληνική εταιρεία για την παραγωγή στην Ελλάδα του εξοπλισμού των φρεγατών FDI σήμερα, περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group: όπως ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI), MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient), METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός), AKMON, SSMART, PRISMA, MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός), EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), FARAD (εξοπλισμός HVAC), VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις