Παρασκευή, 11 Οκτ.
29oC Αθήνα

Ο Έλον Μασκ βάζει στα σπίτια μας τον Optimus το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει τα ψώνια και παίζει επιτραπέζιο

Ο Έλον Μασκ βάζει στα σπίτια μας τον Optimus το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει τα ψώνια και παίζει επιτραπέζιο
Reuters

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το προσωπικό σας ρομπότ θα μπορούσε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, να βγάζει βόλτα τον σκύλο σας ή ακόμη και να σας σερβίρει ποτά σε ένα πάρτι; Αυτή είναι η φιλόδοξη υπόσχεση του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus της Tesla που παρουσίασε ο Έλον Μασκ

Θα δούμε ένα Optimus σε κάθε νοικοκυριό; Θα αλλάξουν πραγματικά τα Cybercabs τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στις πόλεις μας; Το αν το μεγάλο αφεντικό της Tesla, ο Έλον Μασκ, θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις αυτές, μένει να το δούμε. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Ο CEO της Tesla, ο Έλον Μασκ, παρουσίασε την Πέμπτη (10.10.2024) το όραμά του για ένα «διασκεδαστικό, συναρπαστικό μέλλον» για μία εποχή γεμάτη ρομπότ, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα της εταιρείας του χωρίς τιμόνι, χώρους στάθμευσης, τα οποία υποσχέθηκε ότι θα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγα χρόνια.

Στην εκδήλωση «We, Robot» στην Καλιφόρνια παρουσιάστηκαν το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus, το φιλόδοξο Cybercab ρομποταξί καθώς και ένα Robovan, ένα όχημα χωρίς οδηγό σχεδιασμένο που έχει δυνατότητα μεταφοράς ως και 20 ατόμων.

Το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla: Ο νέος καλύτερός σας φίλος;

Ο Ελόν Μασκ παρουσίασε για ακόμη φορά το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla για το οποίο ο αμερικανός μεγιστάνας έχει πολλές φιλοδοξίες. 

Το Optimus σύμφωνα με τον Μασκ μπορεί να λειτουργεί τόσο ως εργάτης όσο και ως οικιακός βοηθός με πλήθος προηγμένων δυνατοτήτων.

Ο Μασκ δήλωσε ότι: «Ο Optimus θα περπατάει ανάμεσά σας», τονίζοντας τις δυνατότητές του να φέρει επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μια ομάδα ρομπότ Optimus ανέβηκε στη σκηνή, εκτελώντας βασικές αλλά διασκεδαστικές εργασίες.

Μπορεί να χαιρετάει, να παίρνει την αλληλογραφία, να κάνει babysitting, να μοιράζει σακούλες με δώρα, να κάνει ψώνια ακόμη και να παίζει επιτραπέζιο. 

 

 

Ο Μασκ δήλωσε ακόμα ότι είναι «το μεγαλύτερο προϊόν που έχει υπάρξει ποτέ από οποιοδήποτε είδος». Με εκτιμώμενη τιμή από 20.000 έως 30.000 δολάρια, ο Μασκ οραματίζεται εκατομμύρια από αυτά τα ρομπότ να κυκλοφορούν στα σπίτια μας.

Cybercab

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το φιλόδοξο Cybercab της Tesla – ένα πλήρως αυτόνομο όχημα χωρίς τιμόνι και πεντάλ και προορίζεται να λειτουργεί ως ρομποταξί.

Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι θα είναι «φθηνότερο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς» και σχεδιάζει την κυκλοφορία του στο Τέξας και την Καλιφόρνια μέχρι το επόμενο έτος. Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα Cybercab, να χαλαρώνετε και να το αφήνετε να σας μεταφέρει στον προορισμό σας, ενώ εσείς ασχολείστε με το τηλέφωνό σας ή παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή.

Tesla/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY NO RESALES. NO ARCHIVES. REFILE - QUALITY REPEAT TPX IMAGES OF THE DAY
Οι πόρτες του οχήματος σχεδιασμένες όταν ανοίγουν να μοιάζουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές με «φτερά γλάρου». Ο Μασκ αναφέρει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026 με τα οχήματα να είναι διαθέσιμα προς αγορά για λιγότερο από 30.000 δολάρια.

«Το αυτόνομο μέλλον είναι εδώ. Έχουμε 50 πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα εδώ απόψε. Θα δείτε το μοντέλο Ys και το Cybercab. Όλα χωρίς οδηγό« ανέφερε ο Μασκ.

Το Cybercab θα χρησιμοποιεί επαγωγικούς φορτιστές για να μην απαιτεί βύσματα. Θα λειτουργεί μόνο με χρήση καμερών και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρειάζεται άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτόνομα οχήματα άλλων εταιρειών που λειτουργούν ως ταξί.

Robovan

Το Robovan θα είναι ένα ηλεκτρικό, αυτόνομο όχημα με μέγεθος περίπου όσο ένα λεωφορείο, σχεδιασμένο για τη μεταφορά ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Tesla/Handout via REUTERS    THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY NO RESALES. NO ARCHIVES
«Θα το φτιάξουμε και θα μοιάζει έτσι», δήλωσε ο Μασκ. Ωστόσο, δεν ανέφερε πόσο θα κοστίζει, πώς θα το παράγει η Tesla ή πότε θα κυκλοφορήσει. 

Το Robovan διαθέτει μια ρετρό-φουτουριστική εμφάνιση, που «κουβαλά» κάτι από τη δεκαετία του 1950. Διαθέτει ασημένιες μεταλλικές πλευρές με μαύρες λεπτομέρειες και λωρίδες φωτός που τρέχουν παράλληλα με το έδαφος κατά μήκος των πλευρών του, με πόρτες που σύρονται από τη μέση.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν καθίσματα και χώρος για να στέκεστε, με φιμέ παράθυρα παντού. Δεν υπάρχει τιμόνι, αφού είναι αυτόνομο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις