Παρασκευή, 11 Οκτ.
30oC Αθήνα

Έβερεστ: Λείψανα του ορειβάτη Andrew Irvine βρέθηκαν 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

(AP Photo/Str)
Ο Τζορτζ Μάλορι και ο Άντριου Ίρβιν πριν χαθούν στο Έβερεστ το 1924 - Πηγή φωτογραφίας: AP

Το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο στην ιστορία του Έβερεστ συνοψίζεται στην ερώτηση: Τελικά ο ορειβάτης George Mallory και ο συμπατριώτης του Andrew Irvine έφτασαν στην κορυφή του το 1924, πριν χαθούν στις παγωμένες πλαγιές του;

Η σορός του ορειβάτη Mallory βρέθηκε το 1999, όχι όμως και του Andrew Irvine. Η εξαφάνισή του πρώτου ανθρώπου που θα κατακτούσε την κορυφή του Έβερεστ παρέμενε μεγάλο μυστήριο, μέχρι η ομάδα του National Geographic να βρει μία μπότα, που πιθανότατα του ανήκει.

Μετά από 100 χρόνια εικασιών για την τύχη του, λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine είναι πιθανό να ανακαλύφθηκαν, κάτω από τη βόρεια όψη του Έβερεστ.

Το National Geographic, αναφέρει ότι μια ομάδα ορειβατών και κινηματογραφιστών του, βρίσκονταν στο σημείο για τα γυρίσματα ενός νέου ντοκιμαντέρ, όταν εντόπισαν «μια μπότα που έλιωνε από τον πάγο».

Η ομάδα του National Geographic, στην οποία συμμετείχε ο φωτογράφος και σκηνοθέτης, Jimmy Chin, μαζί με τους κινηματογραφιστές και ορειβάτες Erich Roepke και Mark Fisher, εξέτασε πιο προσεκτικά την μπότα. Μέσα, ανακάλυψαν ένα πόδι, «υπολείμματα που αναγνώρισαν αμέσως ότι ανήκαν στον Andrew Comyn Irvine, ή Sandy, όπως ήταν γνωστός, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια μαζί με τον διάσημο ορειβάτη George Mallory» γράφει το National Geographic.

«Σήκωσα την κάλτσα» λέει ο Chin, περιγράφοντας «και υπήρχε μια κόκκινη ετικέτα που είχε ραμμένη την ένδειξη A.C. IRVINE». Ο Chin ισχυρίζεται, ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του αναγνώρισαν ομόφωνα τη σημασία της στιγμής. «Τρέχαμε όλοι κυριολεκτικά σε κύκλους» αναφέρει για τον ενθουσιασμό που τους διαπέρασε εκείνη τη στιγμή.

Ο Irvine και ο Mallory εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου 1924, λίγο πριν επιχειρήσουν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κατακτούσαν στην κορυφή του Έβερεστ.

Το ερώτημα για το αν είχαν τελικά είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας. 

Αν ο Irvine και ο Mallory τα είχαν καταφέρει, το κατόρθωμά τους θα γινόταν περίπου 29 χρόνια πριν ο Tenzing Norgay και ο Edmund Hillary κατακτήσουν τελικά το Έβερεστ. Τα λείψανα του Mallory εντοπίστηκαν το 1999, ενώ η τύχη για τον Irvine παρέμενε ως και σήμερα, άγνωστη.

«Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες» τόνισε ο Chin, με την ελπίδα ότι θα έρθουν κι άλλες απαντήσεις, γύρω από το τι συνέβη στο βουνό, το 1924 και θα δώσει τέλος στα ερωτήματα των συγγενών του Sandy.

«Όταν κάποιος εξαφανίζεται και δεν υπάρχουν αποδείξεις για το τι του συνέβη, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τις οικογένειες. Και το να έχουμε κάποιες οριστικές πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να κατέληξε ο Sandy είναι σίγουρα [χρήσιμο], αλλά και ένα μεγάλο στοιχείο για την κοινότητα αναρρίχησης σχετικά με το τι συνέβη» αναφέρει ο Jimmy Chin από το National Geographic.

Ο Chin μοιράστηκε τα νέα με την δισέγγονη του Irvine, Julie Summers, 64 ετών, η οποία έγραψε το 2001 μια βιογραφία του Irvine και υπερασπίζεται εδώ και χρόνια τη συμβολή του στην ορειβασία. «Είναι ένα αντικείμενο που του ανήκε και έχει ένα κομμάτι του μέσα του», λέει για την μπότα. «Λέει όλη την ιστορία για το τι πιθανώς συνέβη».

Η Summers υποψιάζεται ότι τα λείψανα παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες και τα συνέθλιψε κάποιος παγετώνας. Μέλη της οικογένειας προσφέρθηκαν εθελοντικά να μοιραστούν δείγματα DNA για να συγκριθούν με τα λείψανα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους. 

Η μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από 100 χρόνια στο Έβερεστ και η ανακάλυψη της σορού του Τζόρτζ Μάλορι 75 χρόνια μετά 

Ο Τζόρτζ Μάλορι ήταν ορειβάτης – θρύλος. Χάθηκε στις πλαγιές του Έβερεστ μαζί με το μυστικό του για το αν πάτησε την Κορυφή του Κόσμου και η σορός του βρέθηκε 75 χρόνια μετά!

Στις 8 Ιουνίου του 1924, ο βρετανός ορειβάτης Τζορτζ Μάλορι μαζί με τον συμπατριώτη του Άντριου Ιρβάιν είχαν ξεκινήσει με σκοπό να κατακτήσουν την απάτητη – μέχρι τότε – κορυφή του Έβερεστ.

Ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπαν ζωντανούς. Έκτοτε, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα ίχνη των δύο ανδρών είχαν εξαφανιστεί. Το αν κατάφεραν ή όχι να πετύχουν το στόχο τους, ακόμα συζητείται εδώ και έναν αιώνα…

Την άνοιξη του 1999 ένας Αμερικάνος, ο Έρικ Σίμονσον, οργάνωσε ερευνητική αποστολή για να εντοπίσει τα ίχνη των Μάλορι και Έρβιν. Πέντε πεπειραμένοι ορειβάτες σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναζητώντας τα πτώματα των δύο ανδρών.

Ήταν Πρωτομαγιά, όταν ένας από τους ορειβάτες, ο Κόνραντ Άνκερ βρήκε στα 8.157 μέτρα ένα άψυχο σώμα.

Δεν άργησαν να βρουν το στοιχείο που αποκάλυπτε την ταυτότητα του πτώματος: Στο εσωτερικό του πουκαμίσου του νεκρού υπήρχε μία ετικέτα καθαριστηρίου με το όνομα «George Mallory»! Ο θρυλικός ορειβάτης που είχε χάσει την ζωή του 75 χρόνια πριν είχε βρεθεί. Το ερώτημα όμως παρέμενε. Είχε προλάβει να ανέβει το Έβερεστ;

Η εύρεση των λειψάνων του Μάλορι απάντησε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη των δύο ανδρών, αλλά άφησε αναπάντητα δύο μεγάλα ερωτήματα. Πού ήταν ο Irvine; Και είχαν προλάβει να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ;

Οι ορειβάτες και οι ιστορικοί πίστευαν εδώ και καιρό ότι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για το δεύτερο. Εξάλλου, ο Irvine ήταν αυτός που είχε μαζί του τη φωτογραφική μηχανή Kodak Vest Pocket. Το φιλμ που βρισκόταν μέσα, θα μπορούσε να περιέχει τη μόνη πειστική απόδειξη για το αν τελικά πρόλαβαν να ανέβουν στο Έβερεστ πριν χαθούν για πάντα. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις