Παρασκευή, 11 Οκτ.
25oC Αθήνα

Γαλλία: «Δεν φταίω εγώ, υπάκουα εντολές» κι άλλες τόσες τόσες δικαιολογίες από τους βιαστές της Ζιζέλ Πελικό

REUTERS/Antony Paone
REUTERS/Antony Paone

Είτε αρνούνται είτε παραδέχονται τους βιασμούς, οι 50 άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στο σπίτι της στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του συζύγου της, ο οποίος τη νάρκωνε με υπνωτικά χάπια. Ο καθένας βέβαια έχει τη δική του εξήγηση, τη δική του δικαιολογία.

Η δίκη για τους βιασμούς στη Γαλλία, στο χωριό Μαζάν, συνεχίζεται από τις 02.09.2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η Ζιζέλ Πελικό δίνει καθημερινά το «παρών» και μόνο χθες δεν άντεξε τους ισχυρισμούς βιαστή της που είπε ότι «της άρεσε» και βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Κι όμως λίγα λεπτά μετά βρήκε τη δύναμη και επέστρεψε.

Οι κατηγορούμενοι ανεβαίνουν στο βήμα και ο καθένας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα.

Όπως ο 60χρονος Patrick A., ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη (10.10.2024) ότι ενήργησε «απρόθυμα» και παραδέχτηκε ότι η συναισθηματική του ζωή ήταν «μέτρια».

Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, άρχισε να συχνάζει στα πίσω δωμάτια sex shops στην περιοχή της Αβινιόν «αρκετές φορές την εβδομάδα» για κρυφές ομοφυλοφιλικές συναντήσεις.

Έμπαινε και στον ιστότοπο γνωριμιών coco.fr επί 10 χρόνια, όταν, στις αρχές του 2018, γνώρισε τον Ντομινίκ Πελικό, με τον οποίο συνέχισε να συνομιλεί μέσω Skype.

Οι ερευνητές βρήκαν κάποια από αυτά τα μηνύματα, στα οποία ο Πελικό ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του: «Ψάχνω έναν διεστραμμένο συνεργό για να κακοποιήσω τη γυναίκα μου, παίρνει υπνωτικά χάπια και το εκμεταλλεύομαι». «Εντάξει», απάντησε λακωνικά ο Patrick A.

Στο δικαστήριο ο 60χρονος εξήγησε ότι δεν είχε δώσει πραγματικά καμία σημασία στο περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων και επανέλαβε ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να γνωρίσει έναν άνδρα.

«Υπακούοντας σε εντολές»

Είπε επίσης ότι έκανε δύο φορές στοματικό σεξ στον Ντομινίκ Πελικό μόλις έφτασε στο σπίτι του ζευγαριού στο Μαζάν πριν ο τελευταίος τον καλέσει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόταν η Ζιζέλ Πελικό, λιπόθυμη από τα υπνωτικά χάπια που της είχε χορηγήσει ο σύζυγός της εν αγνοία της: «τον εξίταρε αν το κάναμε αυτό δίπλα στη γυναίκα του».

Ο Patrick A. ήταν ένας από τους 14 κατηγορούμενους που παραδέχτηκαν τα γεγονότα.

Επαναλαμβάνει όμως ότι μόνο «απρόθυμα» ακολούθησε τις οδηγίες του Ντομινίκ Πελικό, του βασικού κατηγορουμένου για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, όταν άρχισε να αγγίζει τη σύζυγό του και τον βοήθησε να τη βιάσει για περισσότερα από 10 λεπτά, χωρίς εκείνη να αντιδράσει.

«Είστε ομοφυλόφιλος, αλλά διαπράξατε έναν ετεροφυλόφιλο βιασμό, κάτι που παραδέχεστε! Σε αυτή τη δίκη ακούσαμε ήδη για «κατά λάθος» βιασμούς. Το ιδιαίτερο με την δική σας περίπτωση είναι ότι επικαλείστε βιασμό παρά τη θέλησή σας», δήλωσε ο Antoine Camus, ένας από τους δικηγόρους της Ζιζέλ Πελικό.

Ανακρινόμενος αργότερα, ο Didier S., ηλικίας 68 ετών, ισχυρίστηκε επίσης ότι πήγε στο σπίτι του Πελικό για ομοφυλοφιλική συνάντηση. Δεν αναγνώρισε την κατηγορία του βιασμού κατά της Ζιζέλ, επειδή ο σύζυγός της τον είχε κάνει να πιστέψει ότι εκείνη «προσποιούνταν ότι κοιμόταν».

«Δεν φταίω εγώ, αλλά ο σύζυγός σου», είπε ο 60χρονος στο θύμα.

Ο 40χρονος Karim S., ο οποίος είναι κάτοχος δύο πτυχίων και ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρνείται την κατηγορία του βιασμού: «Δεν πήγα (στο σπίτι τους) με σκοπό να διαπράξω έγκλημα και αγνοούσα παντελώς ότι η κυρία (Πελικό) δεν συναινούσε», εξηγεί με ήρεμη φωνή.

Ο Ντομικίν Πελικό τού είχε πει ότι η σύζυγός του θα «ήταν κοιμισμένη από το αλκοόλ και ένα υπνωτικό χάπι», αλλά «ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν συνένοχοι σε κάποιο “παιχνίδι”. Μου ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να μην το είχε συνειδητοποιήσει».

«Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να το είχα ψάξει περισσότερο ή τουλάχιστον να είχα μιλήσει με την κυρία (Πελικό)», συμφωνεί.

Αν και ισχυρίζεται ότι έφυγε «βιαστικά», δύο βίντεο που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία δείχνουν ότι είχε βιάσει αρκετές φορές την Ζιζέλ Πελικό, παρά το ροχαλητό της και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης της γυναίκας, πριν φύγει μετά από περίπου 15 λεπτά.

«Θα ξυπνούσε, γιατί ήταν ένα παιχνίδι», δήλωσε ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους κατηγορούμενους, ο 74χρονος Jean-Marc L., ο οποίος επίσης αμφισβήτησε τις κατηγορίες, εξηγώντας ότι δεν μπόρεσε να τη βιάσει και ότι «υπάκουε μόνο στις εντολές του».

«Όταν έφυγα από το σπίτι συνειδητοποίησα ότι δεν είχε συναινέσει», πρόσθεσε. Αλλά δεν ειδοποίησε τις αρχές: «Θα έπρεπε να το είχα κάνει, αλλά δεν το σκέφτηκα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις