Δευτέρα, 14 Οκτ.
25oC Αθήνα

Γυάλινα ή μεταλλικά ταψιά: Τι λένε οι ειδικοί ότι είναι καλύτερο για την κουζίνα μας

Γυάλινα ή μεταλλικά ταψιά: Τι λένε οι ειδικοί ότι είναι καλύτερο για την κουζίνα μας

Το κείμενο αυτό, είναι αφιερωμένο σε όσους δεν έχουν πολύ εξοπλισμό κουζίνας, σε όσους δεν έχουν χώρο να αποθηκεύσουν πολλά και όμορφα σκεύη, αλλά και στους φοιτητές ή νέους μάγειρες και μαγείρισσες, που ξεκινούν τώρα, να εξοπλίζονται με τα βασικά κουζινικά, για τα γλυκά και τα φαγητά τους.

Το δίλημμα, γυάλινο/πορσελάνινο (pyrex) ή μεταλλικό σκεύος «παίζει» πολύ στη σκέψη των οικιακών μαγείρων. Πόση σημασία έχει το υλικό όπου θα ψήσουμε το γλυκό μας; Είναι εντάξει να αγνοήσουμε τις οδηγίες της συνταγής;

Διάβασα κάπου την τοποθέτηση του Διευθυντή Έρευνας & Ανάπτυξης Ζαχαροπλαστικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Για να μην έχετε αγωνία, η σύντομη απάντηση είναι ότι το μέταλλο νικάει το γυαλί στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Πάντως, εάν η συνταγή σας, απαιτεί ένα συγκεκριμένο υλικό ψησίματος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες, γιατί σημαίνει ότι οι δοκιμές έγιναν σε τέτοιο υλικό και οι χρόνοι ψησίματος, όπως και οι βαθμοί, αφορούν το συγκεκριμένου τύπου, σκεύος.

Θετικά και αρνητικά μεταλλικών και γυάλινων σκευών

  • Ο χρόνος ψησίματος στα μεταλλικά, είναι λιγότερος.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο μέταλλο θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα το γλυκό ή το φαγητό μας, θα ροδίσει και θα τραγανίσει καλύτερα.
  • Εάν μια συνταγή έχει πολύ όξινα συστατικά, απαιτεί γυάλινο σκεύος
  • Στα περισσότερα γυάλινα ή κεραμικά σκεύη, μπορούμε να βλέπουμε το φαγητό καθώς μαγειρεύεται.
  • Τα γυάλινα ή πορσελάνινα ταψιά, είναι πιο ευπαρουσίαστα για να τα βγάλουμε, όπως είναι, από το φούρνο ή το ψυγείο, στο τραπέζι.
  • Τα μεταλλικά σκεύη, αποθηκεύονται καλύτερα, δεν σπάνε και δεν επηρεάζονται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Το σκόρ, όπως βλέπετε, είναι 3-3. Ωστόσο αν πρόκειται να αγοράσετε μόνο ένα ταψί, σε ένα μέτριο μέγεθος, ή αν θέλετε να ελαφρύνετε τα ντουλάπια σας και να πάτε προς πιο minimal φάση, τότε κρατήστε τη μεταλλική εκδοχή για τα ταψιά σας.

Το λέει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μαγειρική και tips Τελευταίες ειδήσεις