Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε τέσσερις εφοριακούς της ΔΟΥ Κέρκυρας και έναν λογιστή, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό. Κατηγορούνται ότι εκβίαζαν φορολογουμένους, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες.
Μετά την υπόθεση της Χαλκίδας, οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ «ξεδόντιασαν» μία ακόμη εγκληματική οργάνωση, επίορκων εφοριακών, αυτήν τη φορά στην Κέρκυρα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τουλάχιστον πέντε μήνες, οι τέσσερις εφοριακοί και ο ένας λογιστής δρούσαν ανεξέλεγκτα, προχωρώντας σε εκβιασμούς και δωροληψίες.
Τον «πυρήνα» του κυκλώματος αποτελούσαν, συγκεκριμένα, ο Υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής.
Άνθρωπος «κλειδί», ο λογιστής, ο οποίος έφερε τις πληροφορίες για τις φορολογικές υποθέσεις τουλάχιστον δέκα επιχειρηματιών και ιδιωτών στους εφοριακούς, και εκείνοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.
«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή (11.10.2024).
Οι κωδικοποιημένες συνομιλίες των μελών του κυκλώματος
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν καταγγελία έφθασε στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι αδιάφθοροι έκαναν έρευνες στην Κέρκυρα για να ρίξουν φως στην δράση του κυκλώματος.
Οι αστυνομικοί έγιναν η «σκιά» των εφοριακών για μήνες. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, αλλά και τις συνομιλίες τους.
Οι ύποπτοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.
Επειδή, είχε προηγηθεί, στις 20 Μαΐου, η αποκάλυψη του αντίστοιχου κυκλώματος της Χαλκίδας, οι «συνάδελφοί τους» της Κέρκυρας, στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές τους συνομιλίες, καλούσε ο ένας τον άλλον να προσέχουν για να μην την πατήσουν και εκείνοι…
Οι… υπερωρίες των μελών του κυκλώματος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι… «δουλευταράδες» εφοριακοί φαίνεται πως έκαναν υπερωρίες, δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.
Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το «πελατολόγιο» τους.
Η ταρίφα των «διευκολύνσεων», ανάλογα την υπόθεση, κυμαινόταν ως εξής:
* 5.000 ευρώ
* 35.000 ευρώ
* 50.000 ευρώ
* 60.000 ευρώ.
Σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα, το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθησαν και τα πέντε μέλη της κυκλώματος, κατασχέθηκαν τα κινητά τους και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές των γραφείων τους, ενώ στη συνέχεια έγιναν και κατ’ οίκον έρευνες.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 41.000 ευρώ, ως όφελος από την παράνομη δραστηριότητα.
Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα
Προηγήθηκε καταγγελία από επιχειρηματία, ο οποίος αποκάλυψε πως οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν 60.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκκρεμή φορολογική υπόθεσή του.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε, ότι τουλάχιστον από το Μάιο του 2024, οι εφοριακοί και ο λογιστής εκβίαζαν επιχειρηματίες της Κέρκυρας, απαιτώντας χρήματα ως αντάλλαγμα, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.
Στην κατοχή των πέντε συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* 42.480 ευρώ
* 1.770 δολάρια
* κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα.
Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε οκτώ περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, 183.000 ευρώ και κατάφεραν να βάλουν στην τσέπη, τουλάχιστον, 38.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, εντολή για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των επίορκων εφοριακών στην Κέρκυρα, έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ήδη, μάλιστα διατάχθηκε η προσωρινή δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Επιπλέον, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, εξήγησε, πώς η αρχή θα αντιμετωπίσει το κύκλωμα αυτό, αλλά και ποια μέτρα λαμβάνει για να μειώσει τα περιστατικά διαφθοράς στο μέλλον.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους πέντε συλληφθέντες στην Κέρκυρα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, από όπου παραπέμφθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου.