Την εμπειρία της με την ασθένεια περιγράφει η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη. Στέλνει με τα έργα τέχνης της μηνύματα ελπίδας και παράλληλα δηλώνει «υπάρχει φως στο μακρύ τούνελ που λέγεται καρκίνος του μαστού».
«Ο καρκίνος του μαστού, ήταν η δυσκολότερη σωματική και ψυχολογική δοκιμασία της ζωής μου και ταυτόχρονα η πιο διδακτική», εξομολογείται η ζωγράφος Κατερίνα Τσιλεδάκη για τον αγώνα με την ασθένεια και προσθέτει:
«Μ’ έκανε πιο δυνατή. Μου έμαθε να ζω. Μου ξεκαθάρισε το σημαντικό από το ασήμαντο και άλλαξε τις προτεραιότητές μου».
Στη συνέχεια η γνωστή εικαστικός άρχισε να εξιστορεί τη μάχη που έδωσε:
«Διαγνώστηκα με καρκίνο το Νοέμβριο του 2021 στη Μαδρίτη, όπου ζούσα έχοντας μια επιτυχημένη καριέρα ως μέλος της ομάδας που σχεδιάζει τα γραφικά για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων. Είχα καθυστερήσει τις ετήσιες εξετάσεις μου λόγω της πανδημίας. Στο άκουσμα της ιατρικής διάγνωσης, με κατέκλεισε ο πανικός και ο τρόμος. Ως τότε δεν είχα αντιμετωπίσει θέματα υγείας και αυτό μου είχε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ήμουν άφθαρτη.
Όταν πέρασε το πρώτο σοκ, είπα στον εαυτό μου, «Δεν έχεις επιλογή. Θα πέσεις στη θάλασσα και θα κολυμπήσεις» και η Kατερίνα Τσιλεδάκη όχι μόνο κολύμπησε με αντοχή, πείσμα και απίστευτη δύναμη ψυχής, αλλά ως εικαστικός, το συγκεκριμένο βίωμα που αποτέλεσε σταθμό για τη ζωή της, το αποτύπωσε στην τέχνη της, στέλνοντας το δικό της μήνυμα ελπίδας, στις γυναίκες και τους άνδρες, που νοσούν με καρκίνο του μαστού.
Τα «αποτυπώματα» του καρκίνου του μαστού στο σώμα
Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στην έκθεση τέχνης «Pink October», που φιλοξενεί στους χώρους του «το Σπίτι του Μάνα», η Κατερίνα Τσιλεδάκη επισήμανε πως, «την περίοδο των θεραπειών η σύντροφός μου, μου πρότεινε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες για να θυμάμαι την τότε εικόνα μου. Με αφετηρία αυτές τις εικόνες και τα σημάδια που άφησε ο καρκίνος στο σώμα μου, γεννήθηκε η ιδέα του επερχόμενου project μου: ”Beyond the Scars”, μια εικαστική διερεύνηση γυναικείων σωμάτων με ουλές.
Συμμετέχουν γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, που έχουν υποστεί εγκαύματα ή άλλου είδους ατυχήματα και που τα σημάδια αυτών των γεγονότων που συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής τους, έχουν μείνει ανεξίτηλα, πάνω τους. Τα δυο έργα με τα οποία συμμετέχω στην έκθεση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν κομμάτι του σώματος έργων που έχω δημιουργήσει για το συγκεκριμένο project. Παράλληλα γράφω και ένα βιβλίο για την εμπειρία του καρκίνου».
«Ο τύπος καρκίνου που είχα ήταν άκρως επιθετικός»
Το ταξίδι αντιμετώπισης του καρκίνου είναι δύσκολο και θέλει μεγάλα αποθέματα αντοχής. Όπως σημειώνει η ίδια περιγράφοντας την περιπέτεια της, «μετά τη διάγνωση, γύρισα εσπευσμένα στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου. Εύρεση γιατρών, βιοψία, άπειρες εξετάσεις. Ένιωθα ότι είχα χάσει κάθε έλεγχο στο σώμα μου. Το πρώτο χειρουργείο μαστεκτομής και αφαίρεσης ωοθήκης έγινε άμεσα. Ήλπιζα ότι η διεξοδική ιστολογική, θα έδειχνε ότι δε χρειάζομαι χημειοθεραπεία. Όμως, ο τύπος καρκίνου που είχα ήταν άκρως επιθετικός. Θα χρειαζόμουν όχι μόνο χημειοθεραπείες σε συνδυασμό με μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και δεύτερο χειρουργείο για αφαίρεση λεμφαδένων».
«Οι επόμενοι μήνες ήταν εφιαλτικοί», ομολογεί και συνεχίζει, «η χημειοθεραπεία σε ισοπεδώνει. Φοβεροί πόνοι, ναυτίες, άγχος, πρήξιμο, αυπνία, ταυτόχρονη εμμηνόπαυση και εξουθένωση. Το δεύτερο χειρουργείο στους λεμφαδένες ήταν εξίσου δύσκολο. Ακόμη νιώθω τις παρενέργειες του. Όντας αριστερόχειρας και εικαστικός, ήταν καίριο για μένα να αποκαταστήσω την κίνηση του χεριού μου. Ήμουν τυχερή, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού περιστοιχιζόμουν από αγάπη και φροντίδα. Δυστυχώς δεν το βιώνουν όλοι οι ασθενείς έτσι».
Παρά τις δυσκολίες η Κατερίνα Τσιλεδάκη, κατάφερε να διατηρήσει το πάθος της για τη ζωή και επιθυμεί μέσω της δουλειάς της, αλλά και της προσωπικής της ιστορίας, όπως η ίδια επισημαίνει, «να ενδυναμώσω τους ανθρώπους που νοσούν και να τους υπενθυμίσω ότι στο μακρύ τούνελ που λέγεται ασθένεια, υπάρχει φως. Μέσα από αυτήν την περιπέτεια μπορούν να γινούν η καλύτερη έκδοση του εαυτού τους».
«Pink October»
O επιμελητής της έκθεσης «Pink October» Αλέξανδρος Κασσανδρινός διευκρίνισε πως, «οι έντεκα εικαστικοί μέσω της τέχνης τους, κυρίως παραστατικά, περνούν το μήνυμα της πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου, προσπαθώντας παράλληλα έτσι να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία ή την ιστορία δικών τους ανθρώπων που έχουν βγει νικητές από τη μάχη αυτή. Μια ιδιαίτερη έκθεση που αξίζει την προσοχή όλων μας, για ένα θέμα που δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο τον μήνα Οκτώβριο μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που το ”Σπίτι του ΜΑΝΑ” πρωτοπορεί, φιλοξενώντας στους χώρους του, την έκθεση τέχνης “Pink October”. Σύμφωνα με τα στοιχεία από δεκάδες έρευνες παγκοσμίως, η τέχνη συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μειώνοντας τη σωματική και συναισθηματική κόπωση, καθώς ενισχύει συναισθήματα ικανοποίησης και ευχαρίστησης που πηγάζουν από την ομορφιά και την αισθητική», υπογράμμισε η ιδρύτρια του «ΜΑΝΑ» Randa Ghandour.
Η έκθεση τέχνης «Pink October», θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Κανέλλα Αράπογλου, Αμαλία Βεκρή, Αλέξανδρος Γεωργίου, Γεωργία Θεολόγου, Στέλλα Καπεζάνου, Aριστείδης Λάππας, Poka-Yio, Σεβίνα Τζάνου, Kατερίνα Τσιλεδάκη, Τόλης Τατόλας, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.
πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ