Δευτέρα, 14 Οκτ.
24oC Αθήνα

Τα robotaxi του Μασκ ξετρέλαναν το Χόλιγουντ

Τα robotaxi του Μασκ ξετρέλαναν το Χόλιγουντ
Tesla/Handout via REUTERS

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε σε στούντιο του Χόλιγουντ το CyberCab που κινείται αυτόνομα καθώς και τα ρομπότ Optimus που κάνουν τα πάντα για σένα.

Η τεχνολογία της Tesla, της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, που πήρε το όνομα από τον Νίκολα Τέσλα, τον Σέρβο εφευρέτη του εναλλασσόμενου ρεύματος που πέθανε πάμπτωχος στην Αμερική, κάνει πραγματικά θαύματα.

Μολονότι οι μετοχές της Tesla έπεσαν 7% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις ο Ελον Μασκ συνεχίζει απτόητος προς την αυτόνομη οδήγηση, παρουσιάζοντας συνεχώς νέες τεχνολογικές εξελίξεις, που αργά ή γρήγορα (2026-2027) θα τις δούμε σε πλήρη εφαρμογή.

Η αλήθεια είναι ότι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν πολλοί κατασκευαστές οχημάτων, ανά την υφήλιο, όμως δεν εξαρτάται απόλυτα από αυτούς. Επειδή έχω μπει σε όχημα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης, για να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια και να μη συμβαίνουν ατυχήματα, απαιτείται τα δορυφορικά συστήματα να συνδέονται απόλυτα με τα συστήματα των οχημάτων αυτών.

Στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια και στο Φοίνιξ, ήδη κυκλοφορούν οχήματα χωρίς οδηγό, μεταφέροντας άτομα, ενώ εταιρείες σχεδιάζουν και μεταφορές φορτίων. Το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα το δούμε κι αυτό να συμβαίνει. Στην Ελλάδα θα αργήσουμε κάπως περισσότερο.

 

Προς το παρόν μένουμε στον Μασκ, ο οποίος σε στούντιο του Χόλιγουντ, σαν άλλος σταρ του κινηματογράφου, αποκάλυψε και μάλιστα ο ίδιος μετακινήθηκε με αυτό καθήμενος στη θέση του συνοδηγού, το CyberCab, ένα robotaxi που θα κοστίζει 30.000 δολάρια, δεν θα έχει πεντάλ οδήγησης (πλήρως αυτόνομο) και θα λανσαριστεί στην αγορά το 2026-2027.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις