Δευτέρα, 14 Οκτ.
26oC Αθήνα

Ανάλυση: Πώς η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ

REUTERS/Go Nakamura
REUTERS/Go Nakamura

Πώς πέρασε από το Iron Dome του Ισραήλ το drone της Χεζμπολάχ και πότε και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση; Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα την επομένη της επίθεσης της σιιτικής οργάνωσης στη στρατιωτική βάση στη Μπινιαμίνα με νεκρούς και τραυματίες. 

Ωστόσο, το Skynews βάζει και ακόμα μία παράμετρο. Ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις και μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τα μέλη της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Στο μεταξύ η οργάνωση ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από την επίθεση στη στρατιωτική βάση στη Μπινιαμίνα.

Σε ανάλυσή του το Skynews αναφέρει ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις και μπορεί να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ακόμα τονίζει ότι μία επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους μπορεί να είναι στα σκαριά ή να κρύβεται κάτι περισσότερο. 

«Σφίγγα» ο Νετανιάχου για το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφασίζει για το πώς θα ανταποδώσει τα αντίποινα για την πολλαπλή επίθεση του Ιράν με πυραύλους την 1η Οκτωβρίου 2024.

Αλλά το σχέδιο καλύπτεται από άκρα μυστικότητα. Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία το πρωί της Κυριακής (13.10.2024), ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους υπουργούς του:

«Μιλήστε λίγο, κάντε πολλά».

Πηγές δήλωσαν στο NBC, ότι οι Ισραηλινοί επικεντρώνονται σε σχέδια με στόχο στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θεωρείται πλέον απίθανη.

Ένα χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή – τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιήσει τα πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη του Κόλπου και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εάν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος τους χρησιμοποιηθούν για επίθεση κατά του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, δυνητικά καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία.

Η επίθεση στο Ιράν και ο Τραμπ

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, βοηθώντας ενδεχομένως τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ – ένα αποτέλεσμα που ο Νετανιάχου θα καλωσόριζε.

Προς το παρόν, όμως, οι Ισραηλινοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το πότε και πώς ακριβώς θα χτυπήσουν το Ιράν. Μπορεί να επιλέξουν και μια λιγότερο προφανή επιλογή.

Ειδικοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει διεισδύσει υπό άκρα μυστικότητα στα ενδότερα του Ιράν και επίθεση στις υποδομές ή την κυβέρνησή του είναι πιθανή.

Αμερικανική ασπίδα στο Ισραήλ με το THAAD

Η ανάπτυξη του THAAD, του πανίσχυρου αντιπυραυλικού συστήματος που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, μπορεί να προϊδεάσει ως προς το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή (13.10.2024) ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Ισραήλ το προηγμένο αντιβαλλιστικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, γνωστό ως THAAD.

Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, είναι η ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας μετά το πρόσφατο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν.

Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense) είναι ένα από τα ισχυρότερα τέτοια συστήματα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς μπορεί να αναχαιτίζει, με σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 150 έως 200 χλμ.

Το σύστημα θα δώσει στο Ισραήλ επιπλέον και σημαντική προστασία αν το Ιράν ανταποδώσει τα χτυπήματα. Αλλά η ανάπτυξή του μόλις ανακοινώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση μπορεί να είναι ακόμη μερικές ημέρες μακριά.

Οι ΗΠΑ κατέχουν επτά συστοιχίες THAAD. Κάθε μία έχει έξι εκτοξευτές σε φορτηγά και 48 πυραύλους, ραντάρ, κέντρα ελέγχου και άλλα οχήματα. Το προσωπικό κάθε συστοιχίας είναι 95 στρατιώτες. Μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση που φτάνει ως και τα 150 με 200 χιλιόμετρα.

Όσο απογοητευμένη κι αν είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν από την κυβέρνηση Νετανιάχου σε μια σειρά από μέτωπα, στρατιωτικά συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον σύμμαχό της, σημειώνει το Skynews.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις