Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Ισραήλ: Πάνω από 230 επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο – Τουλάχιστον 21 νεκροί σε χριστιανικό χωριό

Ισραήλ: Πάνω από 230 επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο – Τουλάχιστον 21 νεκροί σε χριστιανικό χωριό
Reuters

Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Γάζα και Λίβανο.

Σύμφωνα με τον IDF τις τελευταίες 24 ώρες ο στρατός του Ισραήλ έπληξε πάνω 230 στόχους τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο.

Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ έπληξε 200 θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αντιαρματικών θέσεων.

Το Times of Israel αναφέρει πως δεκάδες ένοπλοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα.

Στη βόρεια Γάζα, το Ισραήλ συνέχισε της επιχειρήσεις στην Τζαμπαλίγια. 

Τουλάχιστον 21 νεκροί στον Λίβανο

Το Ισραήλ επέκτεινε χθες, Δευτέρα (14.10.2024), τους στόχους του στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της χώρας, την ίδια ώρα χιλιάδες Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια για να προστατευθούν από τα βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

Μέχρι τώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο επικεντρώνονταν στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότο, όπου επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν Ισραηλινοί στρατιώτες με κυανόκρανους του ΟΗΕ προκαλούν διπλωματική ένταση.

Το πλήγμα στο χωριό Άιτο, οι κάτοικοι του οποίου είναι κυρίως χριστιανοί, είχε στόχο σπίτι που είχαν ενοικιάσει οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε ο δήμαρχός του Τζόσεφ Τραντ στο Reuters.

Εκτός από τους 21 νεκρούς άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτή την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

 

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους 25 χωριών στον νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να πάνε σε ασφαλείς τοποθεσίες βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, όπου την Κυριακή σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες από επίθεση με drone της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στο σιιτικό λιβανέζικο κίνημα «χωρίς έλεος παντού στον Λίβανο, περιλαμβανομένης της Βηρυτού».

Στο μεταξύ στο κεντρικό Ισραήλ οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενα πυρά. Ο στρατός επεσήμανε ότι τρία βλήματα εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενα από τον Λίβανο και αναχαιτίστηκαν. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), περίπου 115 βλήματα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ χθες πέρασαν στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εναντίον των κυανόκρανων

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στον νότιο Λίβανο σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τη Χεζμπολάχ και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές της υποδομές, έχει οξυνθεί η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Η UNIFIL κατήγγειλε ότι την Κυριακή ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε βάση της.

Χθες ο Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα έβλαψαν σκοπίμως κυανόκρανους του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς ψευδείς», ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη UNIFIL να απομακρυνθεί από τις περιοχές των συγκρούσεων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί θέσεις της UNIFIL για να εξαπολύσει επιθέσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί Ισραηλινοί, περιλαμβανομένης αυτής της Κυριακής εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα.

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι της Χεζμπολάχ και θα συνεχίσει να το πράττει», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Σημείωσε ότι λυπάται αν προσωπικό της UNIFIL υπέστη βλάβες, όμως πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλειά του είναι «να ακούσουν το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθούν προσωρινά από τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος».

Σε ανάρτησή του στο Χ χθες ο επικεφαλής της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Θα παραμείνουμε (…) βρισκόμαστε στον νότιο Λίβανο έπειτα από εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Οπότε είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια διεθνής παρουσία και να παραμείνει η σημαία του ΟΗΕ στην περιοχή», υπογράμμισε ο Αντρέα Τενέντι.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό θέσεις των κυανόκρανων στον νότιο Λίβανο.

Ανακοίνωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου – μόνιμα και μη – καλεί όλες τις πλευρές, χωρίς να τις κατονομάζει, να σεβαστούν την ασφάλεια του προσωπικού και των θέσεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.

«Οι θέσεις του ΟΗΕ και οι κυανόκρανοι δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος επίθεσης», τόνιζε η ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του Συμβουλίου προς τη UNIFIL και υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποστολής για την περιφερειακή σταθερότητα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός συνόδευσε την Κυριακή ξένους δημοσιογράφους στον νότιο Λίβανο και τους έδειξε ένα τούνελ της Χεζμπολάχ, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από μια θέση της UNIFIL, καθώς και κρυψώνες όπλων.

«Βρισκόμαστε σε μια στρατιωτική βάση της Χεζμπολάχ πολύ κοντά στον ΟΗΕ», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιφτάχ Νόρκιν δείχνοντας την είσοδο του τούνελ.

Την ίδια ώρα η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του την 1η Οκτωβρίου.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει την άποψη των ΗΠΑ, αλλά θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις με βάση τις ανάγκες τις εθνικής του ασφάλειας.

Η αντίδραση αυτή αποτελούσε απάντηση σε άρθρο της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο Νετανιάχου είπε στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους του Ιράν – και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις -, υπονοώντας ότι τα αντίποινα θα είναι πιο περιορισμένα προκειμένου να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

Χθες η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο συνέστησε έντονα στους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα, προειδοποιώντας ότι οι πτήσεις που οργανώνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

Και η Αυστραλία απηύθυνε προειδοποίηση στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και συνέστησε σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν από τη χώρα όσο γίνονται ακόμη πτήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις