Τρίτη, 15 Οκτ.
27oC Αθήνα

Πρόστιμο ακόμα και στον διοικητή της ΑΑΔΕ: Η νέα ρύθμιση – φόβητρο για διευθυντές σε κρατικούς φορείς

Πρόστιμο ακόμα και στον διοικητή της ΑΑΔΕ: Η νέα ρύθμιση – φόβητρο για διευθυντές σε κρατικούς φορείς

Μία πρωτοφανή μεταρρύθμιση με πρόβλεψη για πρόστιμο ακόμη και στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν οι φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε σήμερα (15.10.2024) το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη Τύπου.

Η νέα μεταρρύθμιση καθιστά υπόλογους για τυχόν καθυστερήσεις ή πλημμελείς εκτελέσεις των καθηκόντων τους και τους προϊσταμένους των δημόσιων φορέων ως φυσικά πρόσωπα, ακόμα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τις 2.500 ευρώ.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 θα λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των υπευθύνων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την μισθοδοσία των εργαζομένων, και οι οποίοι θα είναι υπόλογοι σε καθυστερήσεις της διαδικασίας, όπως σε εκδόσεις βεβαιώσεων αποδοχών, διαβιβάσεις στοιχείων εισοδήματος κλπ. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Έτσι, όσοι δεν εγγραφούν εγκαίρως, ή σε περιπτώσεις ελλιπούς διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ, ή λαθών στα στοιχεία, θα υποστούν πρόστιμα όχι προς τον φορέα αλλά στα αρμόδια φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ και κλιμακωτά θα προσαυξάνονται καθημερινά (σε περίπτωση καθυστέρησης διευθέτησης) αλλά και με βάση τον αριθμό των λαθών. 

Πρόστιμα θα προβλέπονται ακόμα και για τον Διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση που η Αρχή δεν λειτουργήσει στην ώρα της το ψηφιακό Μητρώο ή αν δεν είναι τυπικώς εντάξει στις υποχρεώσεις της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις