Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη η ζήτηση δανείων το τελευταίο τρίμηνο φέτος

Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη η ζήτηση δανείων το τελευταίο τρίμηνο φέτος
Φωτογραφία: iStock

Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τις τραπεζικές χορηγήσεις.

Όπως παρατηρείται στην έρευνα της ΤτΕ, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια το τρίτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος Σπίτι μου II.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το δ’ τρίμηνο του 2024, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2024 . Οι συνολικοί όροι χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2024.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς αυτές παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2024 , εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2024.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2024.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη κατά το επόμενο τρίμηνο.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις