Τετάρτη, 16 Οκτ.
24oC Αθήνα

Αλβανία: Οι δομές που έφτιαξε η Ιταλία για να στέλνει μετανάστες κόστισαν 670 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Οι δομές που έφτιαξε η Ιταλία για να στέλνει μετανάστες κόστισαν 670 εκατ. ευρώ
REUTERS/Florion Goga

Μετά από συμφωνία των δύο κυβερνήσεων έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία, τα οποία θα υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία.

Οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν στο Σενγκίν και στο Γκιάντερ της Αλβανίας όπου έχουν δημιουργηθεί δύο δομές για τους μετανάστες αξίας 670 εκατομμυρίων ευρώ που έχει πληρώσει η Ιταλία. 

Ενώ οι εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας θα παρέχονται από Αλβανούς φρουρούς, η διαχείριση των κέντρων θα γίνεται εξ ολοκλήρου από την Ιταλία. Ιταλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, γιατροί, ψυχολόγοι και άλλο προσωπικό, βρίσκονται ήδη στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Τα δύο αυτά κέντρα βρίσκονται στο Σενγκίν, 75 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Τιράνα, και κοντά σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Γκιάντερ.

Μόλις το πλοίο φτάσει στο λιμάνι Σενγκίν, οι μετανάστες θα αποβιβαστούν και θα υποβληθούν σε δεύτερο, πληρέστερο έλεγχο.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Γκιάντερ, όπου υπάρχουν τρεις δομές που υποβλήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου στο ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών για έλεγχο, ένα κέντρο στέγασης ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου με 880 θέσεις  και επίσης 144 θέσεις σε ένα κέντρο κράτησης επαναπατρισμού και 20 σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

REUTERS/Florion Goga
 REUTERS/Florion Goga
 REUTERS/Florion Goga
 REUTERS/Florion Goga
 REUTERS/Florion Goga

Οι αιτούντες άσυλο θα λάβουν απάντηση εντός τεσσάρων εβδομάδων: Εάν η απάντηση είναι θετική θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία. Διαφορετικά θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Η ελπίδα είναι ότι έως και 36.000 οικονομικοί μετανάστες ετησίως μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να επαναπατριστούν.

Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες μεταφοράς και υποδοχής θα διαχειρίζονται από κοινού οι ιταλικές και οι αλβανικές αρχές, με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τα κέντρα θα παρέχουν όχι μόνο προσωρινή στέγη, αλλά και βασική υγειονομική περίθαλψη και νομική υποστήριξη στους μετανάστες. Με βάση την έκβαση των αιτημάτων τους, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να μεταφερθούν στην Ιταλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή να επαναπατριστούν στις χώρες καταγωγής τους, εάν δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη.

Το πρώτο, πάντως, ταξίδι του ιταλικού πλοίου Libra είχε μέσα συνολικά 16 μετανάστες. Από αυτούς 10 ήταν Αιγύπτιοι και έξι από το Μπαγκλάντές με το συνολικό κόστος του ταξιδιού να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις