Πέμπτη, 17 Οκτ.
20oC Αθήνα

Banana Bread με 5 υλικά: Ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή και έτοιμο για φούρνο σε 5΄

Banana Bread με 5 υλικά: Ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή και έτοιμο για φούρνο σε 5΄

Είμαι από τους πρωτοπόρους του κινήματος «μην πετάτε τις υπερώριμες μπανάνες» και ταυτόχρονα «συνεχίστε να αγοράζετε φρέσκιες», για το κάλιο και για να μην έχετε κράμπες.

Φτιάξτε, banana bread, φίλοι μου, με λίγα, απλά και διατροφικά ισορροπημένα υλικά και θα έχετε καλύψει τα πρωινά σας γεύματα, μέσα στην εβδομάδα, όταν δεν υπάρχει χρόνος για τα λουκούλλεια, χαμογελαστά breakfast time, πού βλέπουμε στις διαφημίσεις.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, υπάρχει μπανανόψωμο στο σπίτι, για να αξιοποιήσω τις μπανάνες που άρχισαν να βγάζουν μαύρες βούλες και να μαλακώνουν, αλλά και για να προσφέρω στους λατρεμένους συγκατοίκους, μια νόστιμη και υγιεινή πρόταση για το πρωινό, το δεκατιανό, το σχολείο, το γραφείο και για όλες τις ώρες, χρησιμοποιώντας λιγότερο από πέντε λεπτά από τον χρόνο μου, μέχρι να το βάλω στο φούρνο. 

Ορισμένες συνταγές για banana bread, είναι υπερβολικά γλυκές, μπελαλίδικες, με πολλά υλικά και παχυντικές. Εμείς όμως δεν θέλουμε να φτιάξουμε κέικ, αλλά ένα γρήγορο, χορταστικό και όχι βαρύ, ψωμί.

Αυτό που θα σας προτείνω εδώ, δεν είναι γλυκό, έχει μόνο ένα «φιλί από σφένδαμο» και είναι φτιαγμένο με νιφάδες βρώμης, υλικό που συμφωνεί με τη σωστή διατροφή, στην οποία κλείνουμε το μάτι, σχεδόν όλες, τις Δευτέρες του χρόνου.

Banana bread με φιλί από σφένδαμο

Υλικά:

  • Σπρέι μαγειρικής ή λίγο ηλιέλαιο για τη μακρόστενη φόρμα
  • 3 υπερώριμες μπανάνες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/4 φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου ή μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ελαφρά μία μακρόστενη φόρμα και στρώνουμε την κάτω και τις μακριές πλευρές, με ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, με τη σειρά που αναφέρονται (πρώτα τις μπανάνες, μετά τα αυγά κ.λπ.). Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν η μπανάνα με τα αυγά και η βρώμη να ενσωματωθεί μερικώς. Το μείγμα δεν πρέπει να έχει λεία υφή έτσι ώστε να διακρίνονται τα κομμάτια βρώμης. Μην το ανακατεύετε υπερβολικά γιατί το μπανανόψωμο, μπορεί να γίνει κολλώδες.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, 40 έως 45 λεπτά (όσο μικρότερο είναι το ταψί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλουμε από το ταψί και το σερβίρουμε.

Το banana bread, αυτό, διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου έως και για 4 ημέρες.

Μπορείτε επίσης, να κάνετε τις δικές σας προσθήκες στη βασική συνταγή με τα 5 υλικά. Όπως μια πρέζα αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο ή βανίλια. Φυσικά, το υλικό που κερδίζει πάντα, ειδικά τους νεαρούς «πελάτες», είναι τα κομμάτια σοκολάτας.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις