Κόσμος

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ – Τι πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή (13.10.2024) επιστολή προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν.

«Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837