Παρασκευή, 18 Οκτ.
16oC Αθήνα

5 εκπληκτικές ταινίες που επισκιάστηκαν από άλλες κυκλοφορίες

5 εκπληκτικές ταινίες που επισκιάστηκαν από άλλες κυκλοφορίες

Στην ιστορία του κινηματογράφου, υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός ταινιών, που μπορεί να διέψευσαν τις προσδοκίες των συντελεστών τους, όχι γιατί η πλοκή τους δεν ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά επειδή επισκιάστηκαν από άλλες κυκλοφορίες.

Αυτό μπορεί να συμβεί για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους. Ίσως η θεματική των ταινιών να ήταν παρόμοια, ή μπορεί η μία από τις δύο να προκαλούσε μεγαλύτερο ενθουσιασμό και να ήταν πιο πολυσυζητημένη. Γι’ αυτό το λόγο, παίζει ρόλο το «timing», δηλαδή, αν κυκλοφόρησαν στις αίθουσες την ίδια περίοδο.

Και το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν ότι οι εν λόγω ταινίες είχα χλιαρή υποδοχή στο box office, εξαιτίας της δημοτικότητας του «ανταγωνιστή» τους.

The Illusionist (2006)

Το «The Illusionist» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σπουδαίας ταινίας που επισκιάστηκε επειδή είχε παρόμοια θεματική με μια άλλη ταινία που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο, που ήταν το «Τhe Prestige». Το «The Prestige» του Κρίστοφερ Νόλαν σηματοδότησε την μετάβαση του σκηνοθέτη στην επιστημονική φαντασία.

Στη ταινία πρωταγωνιστεί ο Χιου Τζάκμαν ως Robert Angier, ο Κρίστιαν Μπέιλ ως Alfred Borden, καθώς και ο Ντέιβιντ Μπάουι ως Nikola Tesla. Και οι δύο είναι μάγοι που εργάζονται στο Λονδίνο (τέλη του 19ου αιώνα) και διαγκωνίζονται για τις καλύτερες ψευδαισθήσεις πάνω στην σκηνή. Η ταινία «The Illusionist» είναι ένα εξαιρετικό ρομαντικό δράμα, που έχει, όμως, ως θέμα της την μαγεία, αφού αφηγείται την ιστορία του Eisenheim (Edward Norton) ενός μάγου στη Βιέννη των αρχών του 19ου αιώνα, που ενώνεται ξανά με την παιδική του αγάπη (Jessica Biel). 

The Shawshank Redemption (1994)

Μπορεί η ταινία «Shawshank Redemption» (Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ) με πρωταγωνιστές τους Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν, να θεωρείται σήμερα ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και η βαθμολογία της στην πλατφόρμα IMDb να είναι 9,3 ωστόσο, την περίοδο της κυκλοφορίας της θεωρήθηκε ως εμπορική αποτυχία.

Και αυτό συνέβη, διότι την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η ταινία «Forrest Gump» με τον Τομ Χανκς, η οποία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ενώ κέρδισε 6 συνολικά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων, Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Master And Commander: The Far Side Of The World (2003)

Το 2003 κυκλοφόρησε η ταινία «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου» σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουέαρ, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων και βασίζεται στα κλασικά μυθιστορήματα του Πάτρικ Ο’Μπράϊαν.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ράσελ Κρόου ως καπετάνιος του Βασιλικού Ναυτικού και ο Πολ Μπέτανι ως γιατρός του πλοίου.

Η ταινία δεν τα πήγε και τόσο καλά στο box office, αφού επισκιάστηκε από την ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού σε σκηνοθεσία του Γκορ Βερμπίνσκι με τον θρυλικό πειρατή Τζακ Σπάρροου, που υποδύεται ο Τζόνι Ντεπ.

Η ταινία σημείωσε απροσδόκητη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Νightmare Alley (2021)

Στην ταινία «Νightmare Alley» σε σκηνοθεσία του Guillermo del Toro, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Μπράντλεϊ Κούπερ και Κέιτ Μπλάνσετ.

Το φιλμ νουάρ απέσπασε επαινετικά σχόλια από κριτικούς, ωστόσο, θεωρήθηκε αποτυχία στο box office, κερδίζοντας συνολικά 39,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με προϋπολογισμό παραγωγής 60 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι θεατές επέλεξαν να παρακολουθήσουν την ταινία «Spider-Man: No Way Home» από την Marvel σε σκηνοθεσία του Τζον Γουότς με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς, Τομ Χόλλαντ, Zendaya και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Edge of Tomorrow (2014)

«Στα όρια του αύριο» είναι μια επιστημονική ταινία δράσης σε σκηνοθεσία του Doug Liman με πρωταγωνιστές τους Τομ Κρουζ, Έμιλι Μπλαντ, Μπιλ Πάξτον και Μπρένταν Γκλίσον.

Μια εξωγήινη φυλή έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ο Ταγματάρχης Γουίλιαμ Κέιτζ (Κρουζ) προσπαθεί να βρει ένα τρόπο για να νικήσει τους εισβολείς. Παρότι η ταινία τα πήγε σχετικά καλά στα ταμεία, ωστόσο, επισκιάστηκε από την ταινία «Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy), σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Γκαν, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη ομάδα υπερηρώων της Marvel Comics. Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, ξεπερνώντας σε έσοδα τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις