Τετάρτη, 16 Οκτ.
24oC Αθήνα

Σκυλακάκης: Οι ΑΠΕ θα ρίξουν απότομα τις τιμές ρεύματος τα επόμενα χρόνια

Σκυλακάκης: Οι ΑΠΕ θα ρίξουν απότομα τις τιμές ρεύματος τα επόμενα χρόνια
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σημαντικές προκλήσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια ώστε να υλοποιήσουν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή τον οδικό χάρτη της χώρας ως την πλήρη απανθρακοποίηση το 2050. Σήμερα (16.10.2024) ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε το σχέδιο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Ο κος Σκυλακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργεί όχι μόνο η ενεργειακή μετάβαση της χώρας, αλλά και η υψηλή αβεβαιότητα της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά σε ένα πιο σφιχτό δημοσιονομικό περιβάλλον από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός εκτιμά ότι μέσω της ταχείας μετάβασης προς τις ΑΠΕ αναμένει τη διαμόρφωση πολύ χαμηλότερων τιμών ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η μεταβλητότητα θα είναι έντονη αφού κατά περιόδους οι τιμές θα πέφτουν τόσο πολύ ώστε να απειλούν τις νέες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό είναι μείζον ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός στράφηκε ενάντια στις επιδοτήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τα φωτοβολταϊκά που σήμερα στοιχίζουν στον καταναλωτή 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι πρέπει να προσφέρονται επιδοτήσεις πολύ προσεκτικά σε νέες τεχνολογίες και μόνο εφόσον θα παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις