Τετάρτη, 16 Οκτ.
23oC Αθήνα

Rafale F5: «Γαλλία και Εμιράτα συζητούν την από κοινού ανάπτυξη μαχητικών νέας γενιάς»

Rafale F5: «Γαλλία και Εμιράτα συζητούν την από κοινού ανάπτυξη μαχητικών νέας γενιάς»
DGA/TWITTER

Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις αεροπορικές της δυνάμεις και ήδη έχει βάλει τις βάσεις για το πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale νέας γενιάς στην έκδοση «F5», τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν και να επιχειρούν σε αποστολές μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πρόκειται για μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση, που όμως κέντρισε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς φαίνεται ότι θέλουν να συμμετέχουν και να χρηματοδοτήσουν, από κοινού με την Γαλλία, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των μελλοντικών Rafale.

Η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αναφέρει σε σημερινό (16.10.2024) δημοσίευμα ότι το Παρίσι και το Άμπου Ντάμπι συζητούν την συγχρηματοδότηση του μελλοντικού προτύπου αεροσκάφους Rafale F5.  «Πρόκειται για πολύ λεπτομερείς συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο είναι προνομιακός και φυσικός εταίρος για τη Γαλλία, λόγω των 80 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale που έχει αγοράσει», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από την επιθυμία των Εμιράτων να συμμετάσχουν στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αεροσκάφους, η συγχρηματοδότηση του Rafale F5 θα ήταν πολύ βολική για το γαλλικό υπουργείο Άμυνας «σε μια εποχή που η κατάσταση του προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι περίπλοκη».

Αναφέρεται, τέλος, ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να παραγγείλουν άλλα 20 γαλλικά μαχητικά και ότι η πώληση αυτή συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των δύο χωρών και της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών Dassault Aviation.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις