Πέμπτη, 17 Οκτ.
20oC Αθήνα

Μετρό: Το WiFi, το δωρεάν ίντερνετ σε 11 σταθμούς και το κόστος του

Μετρό: Το WiFi, το δωρεάν ίντερνετ σε 11 σταθμούς και το κόστος του
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε 11, μόνο, σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, από τους 47 που διαθέτει το υπόγειο δίκτυο των γραμμών 2 και 3, αναμένεται να λειτουργεί σε πρώτη φάση WiFi τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε» (ΣΤΑΣΥ) που λειτουργεί τα σταθερά μέσα τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ).

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που «σέρνεται» αλλά φαίνεται να «μπαίνει σε ράγες». Όπως αναφέρουν τουλάχιστον σχετικές πληροφορίες, συνολικά, εκτός από τους σταθμούς Σύνταγμα και Ακρόπολη που έχουμε πιο άμεσες εξελίξεις, οι άλλοι εννέα σταθμοί του Μετρό της Αθήνας στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi είναι σε Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Άγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα αυτών των 9 ή και το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους σταθμούς, αναμένονται νεότερα και εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.

Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ. Άρα, από το οικονομικό βάρος που θα μπορεί να σηκώσει θα φανεί αν το WiFi φτάσει και στους υπόλοιπους σταθμούς. 

Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

Προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στους παραπάνω σταθμούς για τουλάχιστον πέντε χρόνια, καθώς και τη δέσμευση για παροχή ρεύματος και σύνδεσης στο διαδίκτυο (ταχύτητας τουλάχιστον 100Mbps ή αν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, της μέγιστης διαθέσιμης ταχύτητας στην περιοχή) για αυτό το χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αντικείμενο του ευρύτερου έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots) στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια.

Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου. Με τη ΣΤΑΣΥ να δηλώνει συμμετοχή, αρχικά με τους συγκεκριμένους σταθμούς.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις