Πέμπτη, 17 Οκτ.
20oC Αθήνα

Παραλίγο «Τέμπη» στην Αθήνα: Έστειλαν τρένο του Προαστιακού στη γραμμή του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας

Παραλίγο «Τέμπη» στην Αθήνα: Έστειλαν τρένο του Προαστιακού στη γραμμή του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα νέο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, όπου τρένο του Προαστιακού παραλίγο να μπει στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό, μετά από λάθος διευθέτηση των γραμμών από τους ρυθμιστές του ΟΣΕ.

Το περιστατικό με τον συρμό του Προαστιακού, το οποίο σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα στο σταθμό του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, δημοσιοποίησαν οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train.

Το έγγραφο που περιγράφει την είσοδο του συρμού του Προαστιακού σε λάθος γραμμή συντάχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) και απευθύνεται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Το κείμενο του εγγράφου χωρίζεται σε δύο μέρη αφού, εκτός από το συμβάν με τον συρμό του Προαστιακού, καταγγέλλονται και οι σοβαρές καθυστερήσεις των δρομολογίων από τις βραδυπορίες που επιβάλλει ο ΟΣΕ λόγω της κακής κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου. 

«Την Τετάρτη 9/10/2024 ο συρμός 4245 αναγκάστηκε σε οπισθοπορεία στη γραμμή του Προαστιακού της Αθήνας, καθώς είχε λάβει εντολή από Σταθμάρχη για να εισέλθει σε λάθος γραμμής (και συγκεκριμένα σε αυτή του Μετρό) στην περιοχή της Δουκίσσης Πλακεντίας». Έτσι περιγράφεται στο έγγραφο της ΠΕΠΕ το περιστατικό που συνέβη στις 9 Οκτωβρίου. 

Ο μηχανοδηγός του τρένου, όταν είδε πως τα κλειδιά ήταν στραμμένα σε λάθος πορεία και ότι τον έστελναν προς το Μετρό, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ρυθμιστές του ΟΣΕ στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ).

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, κάλεσε δύο και τρεις φορές το ΣΚΑ μέσω ασυρμάτου, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση. Τότε αποφάσισε να προχωρήσει σε μία κίνηση, η οποία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Προχώρησε με πολύ αργή ταχύτητα και μπήκε στη λάθος γραμμή. Μόλις το τρένο πέρασε έναν αισθητήρα η εσφαλμένη πορεία έγινε αντιληπτή από την τηλεδιοίκηση του ΣΚΑ και μόνο τότε απάντησε ο ρυθμιστής του ΟΣΕ και του ζήτησε να γυρίσει με την όπισθεν. 

Ακολούθησαν σκηνές παραλογισμού με τον ρυθμιστή να απολογείται για το λάθος και το τρένο να οπισθοπορεί σε απόσταση 300 μέτρων, προκειμένου να ελευθερωθεί η γραμμή.

Η Hellenic Train επέβαλε ποινή αφαίρεσης του πιστοποιητικού πλοήγησης στον μηχανοδηγό που μπήκε στη λάθος γραμμή έστω και με πολύ αρχή ταχύτητα. Ωστόσο, από τον ΟΣΕ δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ποινή για τον ρυθμιστή που δεν είχε διευθετήσει ορθά τα κλειδιά και δεν απαντούσε στις κλήσεις του μηχανοδηγού. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις