Πέμπτη, 17 Οκτ.
20oC Αθήνα

Απάτη – μαμούθ: Στέλεχος γαλλικής εταιρείας μόδας φέρεται να υπεξαίρεσε 100 εκατ. ευρώ από γερμανική τράπεζα

Απάτη – μαμούθ: Στέλεχος γαλλικής εταιρείας μόδας φέρεται να υπεξαίρεσε 100 εκατ. ευρώ από γερμανική τράπεζα
Φωτογραφία: iStock

Η Volksbank Düsseldorf Neuss (σ.σ. Συνεταιριστική τράπεζα στη Γερμανία) χρειάζεται τη βοήθεια της ένωσης μετά από μεγάλη απάτη 100 εκατ. ευρώ, λόγω της οποίας εξαφανίστηκαν από έναν λογαριασμό της εν λόγω τράπεζας. Τα ίχνη οδηγούν σε έναν πρώην διευθυντή της γαλλικής αλυσίδας μόδας Kiabi, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.

Η Συνεταιριστική τράπεζα στη Γερμανία βρίσκεται υπό πίεση λόγω των ζημιών που υπέστη από μια μεγάλη υπόθεση απάτης, γεγονός που την υποχρεώνει να λάβει βοήθεια από την ένωση των συνεταιριστικών τραπεζών. Η τράπεζα ανακοίνωσε κατόπιν έρευνας ότι «επλήγη από δόλιες μηχανορραφίες σε σχέση με μια διεθνή συναλλαγή». Η τράπεζα «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαίτηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, η αιτιολόγηση της οποίας είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη».

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, η Volksbank Düsseldorf Neuss έχει, σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, σχηματίσει προβλέψεις και έχει λάβει εγγυήσεις από την Ομοσπονδιακή Ένωση των συνεταιριστικών Τραπεζών στη Γερμανία (Volksbanken και Raiffeisenbanken, BVR).

Η υπόθεση ανάγεται σε υπεξαίρεση κεφαλαίων στη γαλλική αλυσίδα μόδας χαμηλού κόστους Kiabi. Ένας πρώην διευθυντής της Kiabi θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 100 εκατ. ευρώ – πιθανότατα μαζί με συνεργούς του. Συνελήφθη στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ηandelsblatt, ο λογαριασμός στη Volksbank δημιουργήθηκε από την ίδια την Kiabi. Όταν η Kiabi προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα τον Ιούλιο, η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι τα κεφάλαια είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία, αναφέρει η «Finanz-Szene».

Η Kiabi προφανώς δεν έχει πλέον πρόσβαση στα χρήματα. Η Volksbank δεν δίνει λεπτομέρειες για την υπόθεση, επικαλούμενη έρευνες της εισαγγελίας. Ούτε το σύστημα προστασίας της ένωσης των γερμανικών τραπεζών (BVR) έχει σχολιάσει. Η τράπεζα έχει καταθέσει μήνυση, όπως ανακοίνωσε. Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ επίσης δεν σχολίασε.

Η Volksbank Düsseldorf Neuss είναι ήδη η τρίτη συνεταιριστική τράπεζα που αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια φέτος. Η Volksbank Dortmund-Nordwest, για παράδειγμα, χρειάζεται επίσης στήριξη σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων από το σύστημα προστασίας από την γερμανική ένωση των συνεταιριστικών τραπεζών (BVR).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις