Πέμπτη, 17 Οκτ.
19oC Αθήνα

Δυσκολεύουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ στο εξής – Πιθανές χρεωκοπίες και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα

Δυσκολεύουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ στο εξής – Πιθανές χρεωκοπίες και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Reuters

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε χθες (16.10.2024) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μιλώντας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο υπουργός προειδοποίησε ότι έρχονται απότομες αναταράξεις στον χώρο της πράσινης ενέργειας, για τις οποίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και η πολιτεία και η οι επενδυτές.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρισμού που αναμένονται στο εξής με κυκλικό τρόπο, επηρεάζοντας τις προβλέψεις και τα έσοδα των μονάδων. Μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει να έχουμε ΑΠΕ που αμείβονται με βάση σταθερές ταρίφες, όμως τα νέα έργα ολοένα και περισσότερο συμμετέχουν απευθείας στην αγορά και κατ’ επέκταση είναι εκτεθειμένα στην τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα σύγχρονο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει κόστος παραγωγής κοντά στα 50 – 60 ευρώ/MWh, δηλαδή αν συμμετέχει στην αγορά και αμείβεται με λιγότερα τότε θα πέφτει έξω. Το δε κόστος των αιολικών είναι παραπλήσιο, ενώ η προσθήκη μπαταρίας το ανεβάζει κοντά στα 80 – 90 ευρώ/MWh.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά ότι η τιμή του ρεύματος θα υποχωρήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα, θα υπάρχουν περίοδοι όπου θα πέφτει πάρα πολύ χαμηλά. Ήδη, άλλωστε, έχουμε αρκετές ώρες το φθινόπωρο και την άνοιξη όπου τα μεσημέρια η τιμή μηδενίζεται ή γίνεται αρνητική.

Όλα αυτά ενώ οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να πετύχει η χώρα το στόχο της για το 2030. Ενδεικτικά, τα φωτοβολταϊκά θα ενισχυθούν από 5 GW σε 13,5 GW και τα αιολικά από 5 GW σε 9 GW.

«Οι ΑΠΕ έχουν πολύ υψηλό κόστος επένδυσης και σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος λειτουργίας. Θα σταματάνε κάποιες περιόδους οι επενδύσεις, έπειτα θα ανεβαίνουν οι τιμές και θα επανεκκινούν πάλι. Απαιτείται από τη δική μας πλευρά να παρακολουθούμε και να συγκρατούμε τις επενδύσεις για να μην έχουμε έναν ακραίο κύκλο που θα διαλύσει τους επενδυτές. Σήμερα έχουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Για κάποια χρόνια θα χρειαστεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση», τόνισε σχετικά ο υπουργός.

Το πως θα μεταφραστεί στην πράξη η νέα τάση είναι προς το παρόν άγνωστο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην αντέξουν όλες οι εταιρείες. Για αυτό, άλλωστε, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι ακόμα και αν υπάρξουν χρεοκοπίες, τα έργα θα συνεχίσουν να παράγουν ενέργεια: «Και η τράπεζα να τα πάρει το έργο αν κάποιος δεν πάει καλά, θα συνεχίσει να λειτουργεί», σχολίασε.

Επίσης, ορατό είναι το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων που πιθανώς θα ευνοήσουν τους μεγαλύτερους παίκτες με βαθιές τσέπες και συνέργειες που προκύπτουν από την καθετοποιημένη τους δομή.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις