Παρασκευή, 18 Οκτ.
20oC Αθήνα

Νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Ανεβαίνει και το ασήμι

Νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Ανεβαίνει και το ασήμι
Πηγή: iStock

Άλλο ένα υψηλό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.700 δολάρια. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν λίγο κάτω από τα 2.712 δολάρια ανά ουγγιά σήμερα  (18.10.2024) το πρωί, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Από το ράλι του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες επωφελήθηκε το ασήμι, η αξία του οποίου κατέγραψε άνοδο. Παράλληλα, αυξήθηκε και η τιμή του αργύρου φθάνοντας υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ανήλθε σε 32,7 δολάρια ανά ουγγιά στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Από τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του αργύρου έχει αυξηθεί περίπου κατά 34%.

Η τιμή του αργύρου θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από την τιμή του χρυσού μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ειδικοί. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων, οι εκλογές στις ΗΠΑ και η οικονομική κρίση.

Με την αλλαγή των επιτοκίων, η επένδυση σε χρυσό και ασήμι γίνεται και πάλι πιο ελκυστική. Άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι το ασήμι θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση είναι η ενεργειακή μετάβαση.

Ο στρατηγικός αναλυτής στην Bank of America (BofA), Μάικλ Γουάιλντμερ (Michael Widmer), εξηγεί: «Οι άνθρωποι λένε ότι το ασήμι είναι πολύτιμο μέταλλο, αλλά συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν βιομηχανικό μέταλλο». Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές να κατανοήσουν τι οδηγεί την τιμή από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς και σε ποιο ύψος.

Ως βιομηχανικό μέταλλο, το ασήμι χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα και στις ηλιακές κυψέλες. Και εκεί θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο ασήμι στο μέλλον. 

Ο Μομπιν Ταχιρ (Mobeen Tahir), διευθυντής μακροοικονομικών και θεματικών ερευνών της WisdomTree, αναφέρει: «Μόνο από το 2022 έως το 2023, η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξήθηκε κατά 85% παγκοσμίως και το 2024, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030».

Κατά την άποψη του Ταχιρ, το ασήμι είναι υποτιμημένο σε σύγκριση με τον χρυσό. Ο εμπειρογνώμονας Widmer συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Μικρές επενδύσεις σε νέα προσφορά

Εκτός από τους παράγοντες που έχουν ήδη αναφερθεί, ο Widmer μιλά επίσης για την πλευρά της προσφοράς. Στο παρελθόν, η Λαϊκή Δημοκρατία στην Κίνα εξήγαγε πάντα περισσότερο ασήμι από ό,τι εισήγαγε. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στα βιομηχανικά μεταλλουργεία της Κίνας, όπου το ασήμι είναι συνήθως υποπροϊόν, έχει παραχθεί λιγότερο ασήμι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης λιγότερο ασήμι στην αγορά, γεγονός που ανεβάζει την τιμή.

Υπάρχουν επίσης λιγότερες επενδύσεις σε νέα ορυχεία για την εξόρυξη αργύρου. Η μεταλλευτική παραγωγή είναι σχεδόν 10% κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 2017, λέει ο Widmer.

Όλες αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι το ασήμι έχει ήδη ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό φέτος. Ενώ το ασήμι έχει αυξηθεί σχεδόν 34% από την αρχή του έτους, ο χρυσός έχει αυξηθεί σχεδόν 31%.

Οι ειδικοί στα πολύτιμα μέταλλα της Heraeus εξηγούν ότι η ανοδική τάση οφείλεται επίσης στα καλά θεμελιώδη δεδομένα. Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι εισροές σε ETF που υποστηρίζονται από ασήμι αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας άλλος λόγος για την τάση αυτή είναι ότι φέτος εγκαταστάθηκαν στην Κίνα περισσότερα ηλιακά συστήματα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Από παγκόσμια άποψη, η αγορά φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σημείωσε μάλιστα αύξηση 29% φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το ασήμι επωφελείται όταν ο χρυσός γίνεται ακριβότερος

Οι ισχυρότερες επιδόσεις του αργύρου οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι το ανοιχτόχρωμο πολύτιμο μέταλλο επωφελείται πάντα όταν οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι πολύ ακριβό να επενδύσουν σε χρυσό. Σε πάνω από 2.600 δολάρια ΗΠΑ ανά τροπική ουγγιά, ο χρυσός είναι πιο ακριβός από ποτέ.

Συγκριτικά, το ασήμι απέχει πολύ από το υψηλό ρεκόρ των 49,45 δολαρίων ανά ουγγιά, το οποίο είχε επιτευχθεί το 1980 και για λίγο τον Απρίλιο του 2011. Για να αγοραστεί μια ουγγιά χρυσού, θα πρέπει σήμερα να δαπανηθούν περίπου 85 ουγγιές αργύρου.

Ο Önder Ciftci, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χρυσού Ophirum, γράφει σε ένα σχόλιο για την αγορά: «Σε γενικές γραμμές, μια αναλογία χρυσού – αργύρου άνω των 80 σηματοδοτεί την ανάγκη το ασήμι να φτάσει τον χρυσό». Επομένως, η τιμή του αργύρου έχει ακόμη περιθώρια ανόδου.

Πόσο όμως θα μπορούσε να αυξηθεί η τιμή του αργύρου τους επόμενους μήνες; Οι εμπειρογνώμονες της UBS Ντομινίκ Σνάιντερ (Dominic Schnider) και Γουέιν Γκόρντον (Wayne Gordon) αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20% το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ξεφύγει από το σημερινό εύρος τιμών των 26 έως 32 αμερικανικών δολαρίων και να ανέλθει στα 36 έως 38 αμερικανικά δολάρια ανά ουγγιά.

Οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν επομένως να στηρίξουν τη βιομηχανική ζήτηση για ασήμι αφενός και να αποδυναμώσουν το αμερικανικό δολάριο αφετέρου. Αυτό θα καθιστούσε το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό για τους διεθνείς αγοραστές.

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι επενδυτές

Οι επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από την πιθανή άνοδο της τιμής του αργύρου μπορούν να το κάνουν με δύο τρόπους. Πρώτον, τα ETC είναι μια ειδική μορφή πιστοποιητικού επί συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και αναπαράγουν την απόδοση ενός ή περισσότερων εμπορευμάτων όσο το δυνατόν πιο πιστά.

Δεύτερον, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επένδυσης σε φυσικό ασήμι – δηλαδή η απόκτηση ράβδων ή κερμάτων. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου με αυτή τη μορφή επένδυσης ότι, σε αντίθεση με τον χρυσό, για την αγορά αργύρου καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις