Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Ρολό κιμά: Το 1 μυστικό υλικό που απογειώνει τη γεύση

Ρολό κιμά: Το 1 μυστικό υλικό που απογειώνει τη γεύση

Ρωτήσαμε 10 ανθρώπους, αν θα προτιμούσαν ρολό κιμά ή μια μπριζόλα. Οι περισσότεροι απάντησαν με πονηρό χαμόγελο: ρολό κιμά. Κάποιοι έβαλαν και προϋποθέσεις, όπως να έχει βραστά αυγά μέσα ή κόκκινη σάλτσα από πάνω. Σίγουρα πάντως είχαμε νικητή.

Το πιάτο, είναι πανεύκολο, έχει τη νοστιμιά της αθωότητας και μπορεί να φτιαχτεί μια καθημερινή, αλλά και σε ένα Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και με τα κόλπα που θα σας πω, μπαίνει στο φούρνο σε 10΄ και βγαίνει ζουμερό, κρατώντας το σχήμα του όταν κόβεται.

Τα αυγά βοηθούν το κρέας να διατηρήσει το σχήμα του, προσθέστε τα στο μείγμα. Το άμυλο από: την τριμμένη φρυγανιά, τη βρόμη, τα θρυμματισμένα κράκερ ή το μουσκεμένο στο γάλα μπαγιάτικο ψωμί (σε αυτή την περίπτωση, το στύβετε και βάζετε μισό φλυτζάνι γάλα στο μείγμα του κιμά), ότι από όλα τα «άμυλα», θέλετε, «δένει» το ρολό μας.

Να θυμάστε όμως, ότι το ένα μυστικό υλικό που απογειώνει το ρολό μας είναι το μήλο! Ένα τριμμένο μήλο στο μείγμα του κιμά, του δίνει την υγρασία που χρειάζεται για να μείνει ζουμερό, μέχρι να φαγωθεί όλο.

Το καλύτερο ρολό κιμά της ζωής σας

Υλικά:

Για το ρολό:

  • 1 κιλό κιμά με το λιπάκι του ή μισό-μισό με χοιρινό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ξερή
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα

Για την επικάλυψη:

  • 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το μείγμα του κιμά. Σας προτείνω να βάλετε τα υλικά να ζυμωθούν στο μίξερ, έτσι γίνεται καλύτερα και πιο ξεκούραστα η δουλειά.

Ηλεκτρικό μίξερ: Βάλτε, στον κάδο, όλα τα υλικά εκτός από το γάλα και χτυπήστε με το «φτερό», σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Με το μίξερ να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε σταδιακά το γάλα. Μην ανακατεύετε υπερβολικά. Το μείγμα με το κρέας πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδες.

Με το χέρι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε στο μείγμα με λαδωμένο ταψί και δίνουμε σχήμα στο ρολό μας. Τώρα είναι η ώρα, να «κρύψετε» στο ρολό σας, αν θέλετε, βραστά αυγά ή βραστά καρότα. Η κλασική Αμερικάνικη συνταγή δεν έχει τίποτα τέτοιο μέσα, επίσης, λέει ότι σερβίρουμε με πουρέ.

Αν θέλετε ψητές πατάτες φούρνου, κόψτε τες σε μικρές μπουκιές, αλατίστε και λαδώστε και βάλτε τους μουστάρδα και λεμόνι, σε ξεχωριστό μπολ, πριν τις βάλετε στο ταψί για να ψηθούν μαζί με το ρολό, στον ίδιο χρόνο.

Αλείφουμε το ρολό μας με την κέτσαπ και ψήνουμε, περίπου 1 ώρα και 20′ στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σκεπασμένο 10′ να ξεκουραστεί.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις