Σάββατο, 19 Οκτ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ασθενής που είχε θεωρηθεί κλινικά νεκρός, ξύπνησε στο χειρουργείο την ώρα που θα του αφαιρούσαν την καρδιά

ΗΠΑ: Ασθενής που είχε θεωρηθεί κλινικά νεκρός, ξύπνησε στο χειρουργείο την ώρα που θα του αφαιρούσαν την καρδιά
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Εφιάλτης για το ιατρικό team, ανέλπιστα καλά νέα για τον «νεκρό» ασθενή. Γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο στο Κεντάκι των ΗΠΑ έζησαν ένα απίστευτο – σαν σενάριο ταινίας – περιστατικό, όταν ασθενής που είχε ανακηρυχθεί κλινικά νεκρός, αναστήθηκε.

Μάλιστα, ο νεκρός ασθενής ξύπνησε κατά τη διάρκεια επέμβασης, τη στιγμή που οι γιατροί ετοιμάζονταν να του αφαιρέσουν την καρδιά μιας και ήταν δότης οργάνων.

Ο Thomas T.J. Hoover μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Health Richmond στο Κεντάκι τον Οκτώβριο του 2021, μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι γιατροί τον κήρυξαν εγκεφαλικά νεκρό και προχώρησαν στη διενέργεια εξετάσεων για να δουν αν τα όργανά του άξιζαν να μεταμοσχευθούν, αναφέρει το NPR.

Η Natasha Miller, ήταν ένα από τα άτομα που είχαν αναλάβει να διατηρήσουν τα όργανα στο νοσοκομείο Baptist Health Richmond εκείνη την ημέρα. Όπως ανέφερε, όταν οι νοσοκόμες έβαλαν τον 36χρονο Hoover στο δωμάτιο, φαινόταν ακόμα πολύ ζωντανός.

«Κινούνταν – κάπως χτυπιόταν», δήλωσε η Miller στο NPR. «Και μετά, όταν πήγαμε εκεί, μπορούσες να δεις ότι είχε δάκρυα να τρέχουν. Ήταν προφανές πως έκλαιγε», σύμφωνα με τη New York Post.

Η κατάστασή του σόκαρε τους πάντες στο χειρουργείο και έκανε δύο γιατρούς που είχαν αναλάβει τις διαδικασίες να αρνηθούν να συμμετάσχουν.

Το πιο αρρωστημένο απ’ όλα, η Miller λέει ότι άκουσε τον συντονιστή της εταιρείες δωρητών οργάνων του Kentucky (Kentucky Organ Donor Affiliates- KODA) να ζητάει ανάλγητα από τους γιατρούς να εκτελέσουν τη διαδικασία.

Το περιστατικό προκάλεσε την παραίτηση αρκετών μελών της KODA.

Η αδελφή του Hoover, ανέφερε πως ο αδελφός της άνοιξε τα μάτια του ενώ μεταφερόταν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας σε χειρουργείο – αλλά της είπαν ότι η κίνηση ήταν αντανακλαστική και δεν σήμαινε ότι ο Hoover ήταν ακόμα ζωντανός.

«Ήταν σαν να ήταν ο τρόπος του για να μας ενημερώσει, ξέρετε, ‘Ει, είμαι ακόμα εδώ’», δήλωσε στο NPR η Donna Rhorer, η μεγαλύτερη αδελφή του Hoover και νυν νόμιμη κηδεμόνας του.

Στελέχη της KODA αρνήθηκαν ότι οποιοδήποτε μέλος της οργάνωσής τους έδωσε εντολή στους γιατρούς να προχωρήσουν σε επέμβαση αφαίρεσης οργάνων σε ζωντανό ασθενή.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας του Κεντάκι επισήμανε ότι οι ερευνητές εξετάζουν το θέμα. Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας διερευνά επίσης τις καταγγελίες.

Ο Χούβερ επέζησε και σήμερα ζει με την αδελφή του. Έχει αναρρώσει πλήρως, αν και εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα με τη μνήμη του, το περπάτημα και την ομιλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις