Σάββατο, 19 Οκτ.
17oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε το υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε το υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο

Νέα επιδρομή στον Λίβανο έκανε σήμερα (19.10.2024) το μεσημέρι το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας και κατεδαφίζοντας το υπόγειο παρατηρητήριο και αρχηγείο της Χεζμπολάχ, αφού πρώτα η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες στις βόρειες ισραηλινές συνοικίες.

Τα στρατεύματα της 98ης Μεραρχίας του στρατού του Ισραήλ, έκαναν επιδρομή στο διοικητήριο της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλάμβανε εξοπλισμό παρακολούθησης που παρατηρούσε ισραηλινές πόλεις στην περιοχή της Γαλιλαίας.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνεται πως βρήκαν επίσης όπλα, εκρηκτικούς μηχανισμούς και υλικό πληροφοριών.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η μοναδική που έχει γίνει τόσο βαθιά μέσα στον Λίβανο, από την ημέρα που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία του επιχείρηση.

Δείτε το βίντεο:

Ο IDF (Ισραηλινός στρατός) δεν αποκάλυψε το ακριβές σημείο που ήταν εγκατεστημένο το συγκεκριμένο κέντρο διοίκησης στο Λίβανο, ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Πέρα από την κατεδάφιση του αρχηγείο, οι IDF ζήτησαν από τους πολίτες του Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Νταχίγια στη Βυρηττό, να εκκενώσουν άμεσα για να ξεκινήσουν τις αεροπορικές επιδρομές.

Για να το καταφέρουν αυτό, δημοσίευσαν στην αραβική γλώσσα χάρτες μαζί με ανακοίνωση στην οποία ζητούν από τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από τις τοποθεσίες αυτές.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους στα νότια περίχωρα, ιδίως εκείνους της συνοικίας Χρεΐκ: Kατοικείτε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων ο ισραηλινός στρατός θα διεξάγει επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ένας εκπρόσωπος Τύπου σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Μετά από σχεδόν μία ώρα, το Ισραήλ βομβάρδισε 2 φορές τα νότια προάστια της Βηρυτού. Πλάνα που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν στήλες μαύρου και γκρι καπνού να υψώνονται πάνω από την περιοχή που επλήγη, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Χαρέτ Χρεΐκ.

Από τις σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού.

Ο δήμαρχος του χωριού Σοχμόρ, στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας Μπεκάα, είναι ο 2ος επικεφαλής δημοτικής αρχής που σκοτώθηκε από τότε που το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ μπήκαν σε ανοικτό πόλεμο την 23η Σεπτεμβρίου 2024.

Την περασμένη Τετάρτη, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ναμπατίγια, μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανάμεσά σε αυτούς ένας δήμαρχος μέλη του συμβουλίου του κρίσης.

Ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου με τη σειρά της ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, αφού πρώτα βομβάρδισε την περιοχή της Χάιφας.

Το μοναδικό θύμα της επίθεσης είναι ένας 50χρονος άνδρας που τον πέτυχαν τα συντρίμμια μίας ρουκέτας ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Άκρα στο βόρειο Ισραήλ.

«Τουλάχιστον 115 βλήματα εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, όπου το Ισραήλ ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις